FARKOVÁ, Veronika, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Kateřina DADÁKOVÁ, Zdeněk FARKA, Steven MASCREZ, Damien EGGERMONT, Giorgia PURCARO a Tomáš KAŠPAROVSKÝ. Changes in the fatty acid profiles and health indexes of bovine colostrum during the first days of lactation and their impact on human health. Food Chemistry. Elsevier, 2024, roč. 448, August 2024, s. 1-9. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139042.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Changes in the fatty acid profiles and health indexes of bovine colostrum during the first days of lactation and their impact on human health
Autoři FARKOVÁ, Veronika (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Kateřina DADÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Zdeněk FARKA (203 Česká republika, domácí), Steven MASCREZ (56 Belgie), Damien EGGERMONT (56 Belgie), Giorgia PURCARO (56 Belgie) a Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Food Chemistry, Elsevier, 2024, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40201 Animal and dairy science;
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 8.800 v roce 2022
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139042
UT WoS 001224638600001
Klíčová slova anglicky Bovine colostrum; Fatty acid; Two-dimensional gas chromatography with vacuum ultraviolet detector; GC×GC-VUV; Lactation; Days in milk
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D., učo 10078. Změněno: 29. 5. 2024 16:26.
Anotace
Our objective was to analyze the changes in fatty acid (FA) profiles of bovine colostrum and immature milk during the first four days of lactation and assess their potential impact on human health. Colostrum and immature milk samples were collected from Czech Fleckvieh cows during their first to third lactation and the FA profiles were analyzed using multidimensional gas chromatography with a vacuum ultraviolet detector (GC×GC-VUV). The colostrum of primiparous cows contained lower levels of medium-chain and saturated fatty acids, and higher levels of mono- and unsaturated fatty acids compared to that of multiparous cows. The atherogenic and thrombogenicity indexes, as well as the hypocholesterolemic-to-hypercholesterolemic fatty acid ratio, were more favourable in primiparous cows. This makes colostrum fat an attractive product for human nutrition. To obtain the maximum health benefits, we recommend collecting and processing the colostrum of primiparous cows and immature milk at the end of the milk transition separately.
Návaznosti
MUNI/A/1313/2022, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2023
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2023
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 17:40