LASOTOVÁ, Naděžda, Ilona BYTEŠNÍKOVÁ a Radka FLORIANOVÁ. Poruchy polykání - diagnostika, terapie a pomůcky. Medicina pro Praxi. Olomouc: SOLEN s.r.o., 2024, roč. 21, č. 1, s. 40-46. ISSN 1214-8687. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.36290/med.2024.003.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Poruchy polykání - diagnostika, terapie a pomůcky
Název česky Poruchy polykání - diagnostika, terapie a pomůcky
Název anglicky Swallowing disorders - diagnosis, therapy and aids
Autoři LASOTOVÁ, Naděžda, Ilona BYTEŠNÍKOVÁ a Radka FLORIANOVÁ.
Vydání Medicina pro Praxi, Olomouc, SOLEN s.r.o. 2024, 1214-8687.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.36290/med.2024.003
Klíčová slova česky dysfagie, diagnostické techniky, terapie, pomůcky
Klíčová slova anglicky dysphagia, diagnostic techniques, therapeutics, instruments
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Naděžda Lasotová, MBA, učo 119166. Změněno: 3. 4. 2024 03:39.
Anotace
Dysfagie (porucha polykání) se může vyskytovat v různých fázích života. V některých případech může být jen dočasná, zatímco v jiných případech může přetrvávat od dětského věku až do dospělosti. Považujeme proto za důležité, aby s danou problematikou byli obeznámeni jak praktičtí lékaři pro děti i dorost, tak i praktičtí lékaři zabezpečující péči u dospělých pacientů a osob ve stáří. Dysfagie vždy znamená závažný stav spojený se značnými riziky komplikací a dopady na zdravotní stav pacientů. Příspěvek prezentuje dělení dysfagie, etiologii potíží, možnosti diagnostiky a terapie v multidisciplinárním týmu. Představuje speciální pomůcky využívané v terapii dysfagie a pro bezpečný příjem stravy a tekutin.
Anotace anglicky
Dysphagia (swallowing disorder) can occur at different stages of life. In some cases it may only be temporary, while in other cases it may persist from childhood into adulthood. Therefore we consider it important that both general practitioners for children and adolescents, as well as general practitioners providing care for adult patients and the elderly, are familiar with this issue. Dysphagia always means a serious condition associated with significant risks of complications and consequences for patients' health. The article presents the division of dysphagia, the etiology of the disorder, the possibilities of diagnosis and therapy in a multidisciplinary team. It presents special aids used in dysphagia therapy and for safe intake of food and fluids.
Návaznosti
MUNI/A/1347/2022, interní kód MUNázev: Specifika potřeb edukačních a socializačních procesů dětí/dospělých s postižením/znevýhodněním
Investor: Masarykova univerzita, Specifika potřeb edukačních a socializačních procesů dětí/dospělých s postižením/znevýhodněním
VytisknoutZobrazeno: 1. 8. 2024 02:59