ČERNÝ, Michal. Filozofie edukace jako reflexe společnosti: analýza krize modernity v románech Murakamiho a Houellebecqa. Pedagogická orientace. Brno: Masarykova univerzita, 2023, roč. 33, č. 2, s. 244-277. ISSN 1211-4669. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/PedOr2023-2-244.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Filozofie edukace jako reflexe společnosti: analýza krize modernity v románech Murakamiho a Houellebecqa
Název anglicky Philosophy of education as a reflection of society: An analysis of the crisis of modernity in the novels of Murakami and Houellebecq
Autoři ČERNÝ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pedagogická orientace, Brno, Masarykova univerzita, 2023, 1211-4669.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00133921
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/PedOr2023-2-244
Klíčová slova česky filozofie výchovy; modernita; modernitní společnost; štěstí; spiritualita
Klíčová slova anglicky philosophy of education; modernity; modernity society; happiness; spirituality
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Michal Černý, Ph.D., učo 268947. Změněno: 3. 4. 2024 10:54.
Anotace
Studie s využitím filozofické interpretace literárních textů dle Petříčka analyzuje románové texty dvou autorů – Murakamiho a Houellebecqa – s ohledem na identifikaci prvků krize modernity. Studie pojmenovává jednotlivá témata, která je třeba novým způsobem v procesu edukace pojmout s ohledem na Latourovu tezi, že společnost, v níž žijeme, je moderní nikoli autenticky, ale pouze vnějškově. Jednotlivé aspekty krize modernity jsou analyzovány v rámci filozofie edukace. Tímto způsobem je analyzováno devět dílčích témat – magie, jídlo, pobyt, přiměřenost, tělesnost, krize jistoty, krize technizované společnosti, krize štěstí a krize spirituality. Studie ukazuje, že pokud má vzdělávání sloužit jako hermeneutická výbava pro život ve světě, je třeba některé jeho přístupy nebo koncepty znovu promyslet či nově reflektovat.
Anotace anglicky
The study analyses through Petříček‘s philosophical interpretation of literary texts the novel texts of two authors – Murakami and Houellebecq – to identify the elements of the crisis of modernity. The study names the individual themes that need to be conceived in a new way in educating about Latour‘s thesis that our society is modern, not authentically, but only externally. The different aspects of the crisis of modernity are analysed within the framework of the philosophy of education. In this way, nine sub-themes are interpreted – Magic, Food, Stay, Adequacy, Corporeality, Crisis of Certainty, Crisis of Technicalized Society, Crisis of Happiness, and Crisis of Spirituality. The study shows that if education is to serve as a hermeneutic toolkit for living in the world, some of its approaches or concepts need to be rethought or re-reflected.
VytisknoutZobrazeno: 1. 8. 2024 02:59