VALC, Jakub. Anonymní dárcovství gamet ve světle rozsudku ve věci Gauvin-Fournis a Silliau proti Francii. Časopis pro právní vědu a praxi. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2024, roč. 32, č. 1, s. 137-166. ISSN 1210-9126.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Anonymní dárcovství gamet ve světle rozsudku ve věci Gauvin-Fournis a Silliau proti Francii
Název česky Anonymní dárcovství gamet ve světle rozsudku ve věci Gauvin-Fournis a Silliau proti Francii
Název anglicky Anonymous Gamete Donation in the Light of the Judgment in Gauvin-Fournis and Silliau vs. France
Autoři VALC, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Časopis pro právní vědu a praxi, Brno, Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2024, 1210-9126.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na plný text výsledku
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Asistovaná reprodukce; dárcovství gamet; anonymita; právo na soukromý život; právo znát svůj původ; nejlepší zájem dítěte; volné uvážení
Klíčová slova anglicky Assisted Reproduction; Gamete Donation; Anonymity; Right to Private Life; Right to Know One’s Origins; the Best Interests of the Child; Margin of Appreciation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. PhDr. Jakub Valc, Ph.D., LL.M., učo 380851. Změněno: 25. 4. 2024 01:09.
Anotace
Článek se zabývá kritickou analýzou dlouho očekávaného rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci Gauvin-Fournis a Silliau proti Francii, ve kterém byla poprvé řešena problematika anonymního dárcovství gamet jako příčina vzniku kolize mezi právem znát svůj původ a ochranou jiných lidských práv nebo veřejných zájmů. V této souvislosti je vysvětleno, že dané právo je sice výslovně zakotveno v Úmluvě o právech dítěte, ale k jeho faktické ochraně zásadně dochází až ve vazbě na výklad čl. 8 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Na podkladě judikatury Evropského soudu pro lidská práva v příbuzných tématech je poté zdůvodněno, že právo znát svůj původ je integrální součástí práva na identitu a práva na soukromý život, což míru volného uvážení státu značně omezuje. Tyto poznatky jsou následně využity jako východiska podrobného rozboru dotčeného rozsudku a v něm použité argumentace.
Anotace anglicky
The article deals with a critical analysis of the long-awaited judgment of the European Court of Human Rights in Gauvin-Fournis and Silliau v. France, which for the first time addressed the issue of anonymous gamete donation as a cause of conflict between the right to know one’s origins and the protection of other human rights or public interests. In that context, it is explained that, although the right in question is expressly enshrined in the Convention on the Rights of the Child, its protection in fact occurs, in principle, only in connection with the interpretation of Article 8 of the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms. On the basis of the case law of the European Court of Human Rights on related topics, it is then argued that the right to know one’s origins is an integral part of the right to identity and the right to private life, which severely restricts the state’s margin of appreciation. These findings are then used as the basis for a detailed analysis of the judgment in question and the reasoning used therein.
Návaznosti
GA23-04883S, projekt VaVNázev: Etické a právní aspekty dárcovství pohlavních buněk
Investor: Grantová agentura ČR, Etické a právní aspekty dárcovství pohlavních buněk
VytisknoutZobrazeno: 17. 10. 2024 04:29