CHOVANCOVÁ, Eva. Víno jako součást tradiční kultury. In Terra vineatica II. Kultura vinohradnictví a vína ve středoevropském prostoru. 2024. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Základní údaje | |
---|---|
Originální název | Víno jako součást tradiční kultury |
Název anglicky | Wine as a part of traditional culture |
Autoři | CHOVANCOVÁ, Eva. |
Vydání | Terra vineatica II. Kultura vinohradnictví a vína ve středoevropském prostoru. 2024. |
Další údaje | |
---|---|
Originální jazyk | čeština |
Typ výsledku | Prezentace na konferencích |
Obor | 50404 Antropology, ethnology |
Stát vydavatele | Česká republika |
Utajení | není předmětem státního či obchodního tajemství |
Organizační jednotka | Filozofická fakulta |
Klíčová slova česky | vinařství; tradice; historie; folklor; etnologie |
Klíčová slova anglicky | winemaking; tradition; history; folklor; ethnology |
Příznaky | Mezinárodní význam |
Změnil | Změnila: Mgr. et Mgr. Eva Chovancová, učo 112294. Změněno: 23. 5. 2024 08:34. |
Anotace |
---|
Kořeny vinařství na Moravě sahají hluboko do minulosti. Během pěstování révy jako kulturní plodiny došlo k jejímu provázání s lidovým prostředím a víno se stalo nedílnou součástí každodenního života na moravském venkově. Réva je tedy s regionem Moravy neodmyslitelně spjata jak historicky, tak kulturně. Dokládají to staleté areály malebných vinných sklepu, které se podílejí na podobě kulturní krajiny Moravy, víno je součástí tradičních slavností a motiv révy nalezneme i na lidovém oděvu, obecních znacích, architektuře. Živým dokladem je potřeba pěstování révy, která je hluboce zakořeněna v lokální identitě, kdy stále dochází k dědění vinic či budování nových. Propojení obřadních rituálu, slavností, církve a tradičního zemědělství tak umožnilo vznik velmi specifického způsobu pěstování révy a výroby vína, který je částečné zachováván dodnes. |
Anotace anglicky |
---|
The roots of winemaking in Moravia go deep into the past. During the cultivation of the vine as acultural crop, it became intertwined with the folk environment and wine became an integral part of everyday life in the Moravian countryside. The vine is therefore intrinsically linked to the Moravian region both historically and culturally. This is evidenced by the centuries-old complexes of picturesque wine cellars that contribute to the cultural landscape of Moravia, wine is part of traditional festivals, and the vine motif can also be found on folk clothing, municipal signs and architecture. The need to cultivate vines, which is deeply rooted in local identity, is the living proof of this, with vineyards still being inherited or new ones being built. The combination of ceremonial rituals, festivals, the church and traditional agriculture has thus given rise to a very special way of vine cultivation and wine production, which is still partially preserved to this day. |
Návaznosti | |
---|---|
MUNI/A/1486/2023, interní kód MU | Název: Nemateriální kulturní dědictví: heritizace i žitá každodennost |
Investor: Masarykova univerzita, Nemateriální kulturní dědictví: heritizace i žitá každodennost |
VytisknoutZobrazeno: 1. 8. 2024 02:20