PROCHÁZKOVÁ, Dagmar, Veronika BURDA, Petra CIBULKOVÁ, Michal KÝR, Dana NOVOTNÁ, Petra KONEČNÁ, Lucie KOLBOVÁ, Kateřina SLABÁ a Petr JABANDŽIEV. Sotosův syndrom: 2 kazuistiky našich probandů. In 37.pracovní dny dědičné metabolické poruchy, Gothal, Slovenská republika. 2024. ISBN 978-80-89858-30-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sotosův syndrom: 2 kazuistiky našich probandů
Název česky Sotosův syndrom: 2 kazuistiky našich probandů
Autoři PROCHÁZKOVÁ, Dagmar, Veronika BURDA, Petra CIBULKOVÁ, Michal KÝR, Dana NOVOTNÁ, Petra KONEČNÁ, Lucie KOLBOVÁ, Kateřina SLABÁ a Petr JABANDŽIEV.
Vydání 37.pracovní dny dědičné metabolické poruchy, Gothal, Slovenská republika, 2024.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-89858-30-9
Klíčová slova česky Sotos syndrom
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MUDr. Dagmar Procházková, Ph.D., učo 45686. Změněno: 31. 5. 2024 10:25.
Anotace
Diagnostický přístup k dětem vysokého vzrůstu je v ambulanci dědičných metabolických poruch a genetiky založen na sběru údajů o perinatálním období, narození, antropometrických parametrech, počátku pubertálního zrání, rodinné anamnéze konstitučního nebo patologického vysokého vzrůstu, hledání opožděného psychomotorického vývoje, dysmorfie, disproporce, analýze rychlosti růstu, celkovém vyšetření a hodnocení puberty a kostního věku. Metody: Pokud jsou v anamnéze psychomotorická retardace, rodinná anamnéza patologického vysokého vzrůstu nebo stigmatizace v klinickém vyšetření, je diferenciální diagnostika zaměřena na genetické příčiny vysokého vzrůstu. Nejčastějšími příčinami jsou Marfanův syndrom, Beckwithův-Wiedemannův syndrom, Klinefelterův syndrom, Sotův syndrom a MEN2B. Prezentujeme dva pacienty se Sotosovým syndromem (MIM117550), kteří byli potvrzeni molekulárně-genetickým vyšetřením genu NSD1.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 20:30