J 2024

Food safety and health concerns of synthetic food colors: an update

AMCHOVÁ, Petra, Filip ŠIŠKA a Jana RUDÁ

Základní údaje

Originální název

Food safety and health concerns of synthetic food colors: an update

Název česky

Bezpečnost potravin a zdravotní rizika syntetických potravinářských barviv: aktualizace

Autoři

AMCHOVÁ, Petra (203 Česká republika, domácí), Filip ŠIŠKA (703 Slovensko, domácí) a Jana RUDÁ (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

TOXICS, SWITZERLAND, MDPI, 2024, 2305-6304

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Švýcarsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 4.600 v roce 2022

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

001277492500001

Klíčová slova anglicky

toxicity; food dye; color; safety; ADI

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 15. 8. 2024 10:15, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

This narrative review aims at reviewing the toxicological data that has become available since 2014. The reviewed colors are Quinoline Yellow, Sunset Yellow, Azorubine, Amaranth, Ponceau 4R, Erythrosine, Allura Red, Patent Blue, Indigo Carmine, Brilliant Blue FCF, Green S, Brilliant Black, Brown HT and Lithol Rubine BK.

Návaznosti

MUNI/A/1580/2023, interní kód MU
Název: Preklinický a klinický výzkum Farmakologického ústavu v oblasti biotrasformace léčiv, behaviorální neuropsychofarmakologie a personalizované farmakoterapie v onkologii
Investor: Masarykova univerzita, Preklinický a klinický výzkum Farmakologického ústavu v oblasti biotrasformace léčiv, behaviorální neuropsychofarmakologie a personalizované farmakoterapie v onkologii