2024
Occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs at a slaughterhouse in the Czech Republic
VESELA, Helena, Marta DUSKOVA, Petra FURMANCIKOVA, Renata KARPÍŠKOVÁ, Josef KAMENIK et. al.Základní údaje
Originální název
Occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs at a slaughterhouse in the Czech Republic
Autoři
VESELA, Helena (203 Česká republika), Marta DUSKOVA (203 Česká republika), Petra FURMANCIKOVA (203 Česká republika), Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Josef KAMENIK (203 Česká republika)
Vydání
Acta veterinaria (Brno), Brno, VETERINARNI A FARMACEUTICKA UNIVERZITA BRNO, 2024, 0001-7213
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
40301 Veterinary science
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 0.600 v roce 2022
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
001199853700001
Klíčová slova anglicky
Zoonosis; tonsils; lymph nodes; intestinal contents
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 10. 6. 2024 12:22, Mgr. Tereza Miškechová
Anotace
V originále
The aim of this study was to evaluate the occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs in a slaughterhouse in the Czech Republic. Tonsils, mesenteric lymph nodes, and caecal contents were sampled from 120 pigs originating from eight farms. A total of 360 samples were examined. Cultivation methods were used to detect Salmonella. Suspect isolates were subjected to phenotypic identification. Serotyping was performed by slide agglutination method. The multiplex polymerase chain reaction (PCR) was used to detect genes encoding flagellar proteins. Salmonella spp. was isolated in 3 out of 360 samples (0.83%). The results proved the presence found a relatively low prevalence of Salmonella in fattening pigs at the Czech slaughterhouse, consistent implementation of Salmonella control program during pork production is critical in order to ensure the protection of consumer health.