VESELA, Helena, Marta DUSKOVA, Petra FURMANCIKOVA, Renata KARPÍŠKOVÁ a Josef KAMENIK. Occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs at a slaughterhouse in the Czech Republic. Acta veterinaria (Brno). Brno: VETERINARNI A FARMACEUTICKA UNIVERZITA BRNO, 2024, roč. 93, č. 1, s. 87-92. ISSN 0001-7213. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.2754/avb202493010087.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs at a slaughterhouse in the Czech Republic
Autoři VESELA, Helena (203 Česká republika), Marta DUSKOVA (203 Česká republika), Petra FURMANCIKOVA (203 Česká republika), Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Josef KAMENIK (203 Česká republika).
Vydání Acta veterinaria (Brno), Brno, VETERINARNI A FARMACEUTICKA UNIVERZITA BRNO, 2024, 0001-7213.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40301 Veterinary science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.600 v roce 2022
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.2754/avb202493010087
UT WoS 001199853700001
Klíčová slova anglicky Zoonosis; tonsils; lymph nodes; intestinal contents
Štítky 14110525, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 10. 6. 2024 12:22.
Anotace
The aim of this study was to evaluate the occurrence of Salmonella spp. in fattening pigs in a slaughterhouse in the Czech Republic. Tonsils, mesenteric lymph nodes, and caecal contents were sampled from 120 pigs originating from eight farms. A total of 360 samples were examined. Cultivation methods were used to detect Salmonella. Suspect isolates were subjected to phenotypic identification. Serotyping was performed by slide agglutination method. The multiplex polymerase chain reaction (PCR) was used to detect genes encoding flagellar proteins. Salmonella spp. was isolated in 3 out of 360 samples (0.83%). The results proved the presence found a relatively low prevalence of Salmonella in fattening pigs at the Czech slaughterhouse, consistent implementation of Salmonella control program during pork production is critical in order to ensure the protection of consumer health.
VytisknoutZobrazeno: 23. 6. 2024 21:48