ČERMÁKOVÁ, Erika a Martin FOREJT. Asociace nadměrného příjmu sodíku s výskytem obezity. Medicína pro praxi. Olomouc; Česká republika: Solen, s. r. o., 2024, roč. 21, č. 3, s. 131-133. ISSN 1214-8687. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.36290/med.2024.010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Asociace nadměrného příjmu sodíku s výskytem obezity
Název česky Asociace nadměrného příjmu sodíku s výskytem obezity
Název anglicky Association between excessive sodium intake and prevalence of obesity
Autoři ČERMÁKOVÁ, Erika (203 Česká republika, garant, domácí) a Martin FOREJT (203 Česká republika, domácí).
Vydání Medicína pro praxi, Olomouc; Česká republika, Solen, s. r. o. 2024, 1214-8687.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.36290/med.2024.010
Klíčová slova česky sodík; příjem soli; obezita; závislost na potravinách; slazené nápoje; ultrazpracované potraviny
Klíčová slova anglicky sodium; salt intake; obesity; food addiction; sweetened beverages; ultra-processed foods
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 19. 8. 2024 12:48.
Anotace
Studie zaměřené na hledání příčin obezity ukazují v posledních letech stále častěji na možnou roli nadměrného příjmu sodíku, i když sám o sobě nemá žádnou energetickou hodnotu. Tato souvislost může být vysvětlena z mnoha úhlů pohledu. Nadměrně slané potraviny mají obvykle vysokou energetickou hodnotu. Jako nejčastěji diskutovaná příčina bývá dále uváděna zvýšená konzumace slazených nápojů po požití stravy s nadměrným obsahem soli. Významnou roli může hrát také vznik závislosti na konzumaci slaných pokrmů, což má za následek jejich zvýšený příjem. Nadměrný příjem energie a sodíku byl zjištěn rovněž při konzumaci ultrazpracovaných potravin, což může být zdůvodněno typicky nižším obsahem bílkovin vzhledem k jejich vysoké energetické denzitě. Kromě toho byla prokázána souvislost vysokého příjmu sodíku a obezity nezávisle na energetickém příjmu. Mechanismus příčiny této souvislosti však nebyl doposud objasněn. Snížení množství soli ve stravě může tedy i pomyslnou oklikou výrazně přispět k účinnosti dietní intervence při prevenci a léčbě obezity.
Anotace anglicky
In recent years, studies aimed at finding the causes of obesity have increasingly pointed to the possible role of excessive sodium intake, even though it has no energy value on its own. This association can be explained from many aspects. Excessively salty foods are usually high in energy. Increased consumption of sweetened beverages after consuming a diet with high in salt is also the most commonly discussed cause. An addiction to salty foods, which leads to their increased intake, may also play an important role. Excessive energy and sodium intake was also found with the consumption of ultra-processed foods, which may be due to their typically lower protein content compared to their high energy density. In addition, high sodium intake has been linked to obesity independently of energy intake. However, the mechanism of the cause of this association is still unclear. Reducing the amount of salt in the diet can therefore make a significant contribution to the effectiveness of dietary intervention in the prevention and treatment of obesity.
Návaznosti
MUNI/A/1623/2023, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu VI
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu VI
VytisknoutZobrazeno: 20. 8. 2024 07:13