ŠEDO, Ondrej, Alena ROBLÍČKOVÁ, František JEŽEK, Petr GINTAR, Josef KAMENÍK a Zbyněk ZDRÁHAL. Discriminatory power of MALDI-TOF MS protein profiling analysis of pork meat and meat products. FOOD CHEMISTRY. ENGLAND: ELSEVIER SCI LTD, 2024, roč. 449, AUG, s. "139155", 11 s. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139155.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Discriminatory power of MALDI-TOF MS protein profiling analysis of pork meat and meat products
Autoři ŠEDO, Ondrej (203 Česká republika, domácí), Alena ROBLÍČKOVÁ (203 Česká republika, domácí), František JEŽEK, Petr GINTAR (203 Česká republika, domácí), Josef KAMENÍK a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání FOOD CHEMISTRY, ENGLAND, ELSEVIER SCI LTD, 2024, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW fulltext
Impakt faktor Impact factor: 8.800 v roce 2022
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139155
UT WoS 001228890700001
Klíčová slova anglicky Pork meat; Meat products; Meat ripening; Proteins; MALDI-TOF mass spectrometry
Změnil Změnil: Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D., učo 13589. Změněno: 26. 6. 2024 16:14.
Anotace
orty different sample preparation methods were tested to obtain the most informative MALDI-TOF MS protein profiles of pork meat. Extraction by 25% formic acid with the assistance of zirconia-silica beads followed by defatting by methanol:chloroform mixture (1:1, v /v) and deposition by using the layer -by -layer method was determined as the optimum sample preparation protocol. The discriminatory power of the method was then examined on samples of pork meat and meat products. The method was able to discriminate between selected salami based on the production method and brand and was able to monitor the ripening process in salami. However, it was not able to differentiate between different brands of pork ham or closely located parts of pork meat. In the latter case, a more comprehensive analysis using LC-MS/MS was used to assess the differences in protein abundance and their relation to the outputs of MALDI - TOF MS profiling.
Návaznosti
LM2023042, projekt VaVNázev: Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CIISB - Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
QK21020199, projekt VaVNázev: Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou
90254, velká výzkumná infrastrukturaNázev: e-INFRA CZ II
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 12:24