FRANC, Aleš, Kristofova RADOSLAVA, Zitterl-Eglseer KARIN, Capucchio MARIA TERESA, Ippolito DOROTEA, Gai FRANCESCO, Firooznia FARDAD a Iveta PLACHÁ. Stabilised form of thymol in rabbit diet, its absorption from gastrointestinal tract and effect on intestinal morphology. Online. Slovensko: Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovakia, 2024, s. 43. ISBN 978-80-552-2744-3. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.15414/2024.9788055227443.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stabilised form of thymol in rabbit diet, its absorption from gastrointestinal tract and effect on intestinal morphology
Název česky Stabilizovaná forma thymolu v králičí stravě, jeho vstřebávání z trávicího traktu a vliv na střevní morfologie
Autoři FRANC, Aleš, Kristofova RADOSLAVA, Zitterl-Eglseer KARIN, Capucchio MARIA TERESA, Ippolito DOROTEA, Gai FRANCESCO, Firooznia FARDAD a Iveta PLACHÁ.
Vydání Slovensko, s. 43-43, 2024.
Nakladatel Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovakia
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30500 3.5 Other medical sciences
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
ISBN 978-80-552-2744-3
Doi http://dx.doi.org/10.15414/2024.9788055227443
Klíčová slova česky tymol, pelety, biodostupnost, histomofrologie, králík
Klíčová slova anglicky thymol pellets, bioavailability, histomorphology, rabbit
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. PharmDr. Aleš Franc, Ph.D., učo 119712. Změněno: 27. 6. 2024 14:51.
Anotace česky
Thymol, hlavní sloučenina Thymus vulgaris L., vykazuje silné prospěšné vlastnosti související s jeho fenolická struktura. Jedním z rozhodujících aspektů jeho příznivého účinku je množství přítomné ve střevech výsledkem jeho uvolňování z potravy a následné schopnosti procházet střevní stěnou v každé části gastrointestinálního traktu. Pro zlepšení stability thymolu proti enzymatické degradaci zajistěte jeho průnik do střevní sliznici jsme do králičí stravy zakomponovali potahované samoemulgační pelety thymolu na 21 dní a poté byl na 7 dní stažen. Hladina thymolu v plazmě, stěně duodena a jejuna byla analyzováno pomocí mikroextrakce na pevné fázi a GC/MS; zatímco histomorfometrie různých byly zkoumány střevní segmenty. Na základě analýz thymolu a statistického vyhodnocení předpokládáme jeho intenzivní biotransformaci procesy s následnou absorpcí ve stěně duodena při jeho aplikaci (plazma, P=220,1±81,5 ng/ml; stěna duodena, DW=752,7±208,3 ng/g sušiny-DM, stěna jejuna JW=541,1 ng/g DM; Spearmanova korelace P vs DW, rs=0,9000, P=0,0833). Během ochranné lhůty byl thymol v P významně nižší než u DW a JW (9,1 ± 2,4 ng/ml oproti 76,9 ± 11,1 ng/g DM, 71,8 ± 10,8 ng/g DM, P<0,05) a poukázal na probíhající procesy biotransformace. Histomorfologické analýzy struktura stěny duodena a jejuna ukázala, že nebyly poškozeny biotransformací thymolu procesy. Předpokládáme, že intenzivní absorpce a biotransformace thymolu v DW a JW v našem experiment je důsledkem aplikace thymolu ve stabilizované formě, která zajišťuje jeho uvolňování v gastrointestinálním traktu s nejintenzivnější rychlostí absorpce.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:29