KOTOLOVÁ, Hana. Antipsychotika v různých klinických indikacích a individualizované přístupy v léčbě. In XXVII. Pracovní den klinické farmacie. 2024.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antipsychotika v různých klinických indikacích a individualizované přístupy v léčbě
Název česky Antipsychotika v různých klinických indikacích a individualizované přístupy v léčbě
Název anglicky Antipsychotics in different clinical indications and individualized approaches in treatment
Autoři KOTOLOVÁ, Hana.
Vydání XXVII. Pracovní den klinické farmacie, 2024.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 30215 Psychiatry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova česky psychofarmaka, antipsychotika, antidepresiva
Klíčová slova anglicky psychotropic drugs, antipsychotics, antidepressants
Změnil Změnila: PharmDr. Bc. Hana Kotolová, Ph.D., učo 6878. Změněno: 3. 7. 2024 14:11.
Anotace
Antipsychotika (AP) jsou primárně určena k léčbě psychotických poruch (jedinec ztrácí kontrolu s realitou, dochází k poruše vnímání a myšlení), AP jsou také léky volby pro potlačení neklidu, agitovanosti, agresivity nejenom u psychóz, ale i u demencí a mentální retardace, delirií, akutních reakcí na stres a motorických poruch. Nověji se AP začínají šířeji uplatňovat i v léčbě bipolární depresivní poruchy, při tymoprofylaxi bipolární afektivní poruchy, v augmentaci antidepresivní terapie a rezistentních úzkostných stavů. Dále se s AP můžeme setkat u nezvladatelné insomnie, v léčbě bolestivých stavů a dalších dg.
Anotace anglicky
Antipsychotics (AP) are primarily intended for the treatment of psychotic disorders (the individual loses control of reality, there is a disturbance of perception and thinking), APs are also the drugs of choice for suppressing restlessness, agitation, aggression not only in psychoses, but also in dementia and mental retardation, delirium , acute reactions to stress and motor disorders. More recently, APs are beginning to be more widely used in the treatment of bipolar depressive disorder, in the thymoprophylaxis of bipolar affective disorder, in the augmentation of antidepressant therapy and resistant anxiety states. We can also meet with AP in unmanageable insomnia, in the treatment of painful conditions and other conditions.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:21