ČEP, David. Drug Crime as a Challenge for Sustainable Development: The Czech Republic Experience. Online. In MEŠKO, Gorazd, Sanja Kuntjak IVKOVIČ, Rok HACIN. The UN Sustainable Development Goals and Provision of Security, Responses to Crime and Security Threats, and Fair Criminal Justice Systems. Maribor: Univerza v Mariboru,, 2024, s. 159-184. ISBN 978-961-286-883-3. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.18690/um.fvv.7.2024.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Drug Crime as a Challenge for Sustainable Development: The Czech Republic Experience
Název česky Drogová trestná činnost jako výzva pro udržitelný rozvoj (česká zkušenost)
Autoři ČEP, David (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Maribor, The UN Sustainable Development Goals and Provision of Security, Responses to Crime and Security Threats, and Fair Criminal Justice Systems, od s. 159-184, 26 s. 2024.
Nakladatel Univerza v Mariboru,
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Slovinsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-961-286-883-3
Doi http://dx.doi.org/10.18690/um.fvv.7.2024
Klíčová slova česky Drogové trestné činy; Metamfetamin; Znečištění; Nové psychoaktivní látky; Kanabinoidy
Klíčová slova anglicky Drug Crime; Methamphetamine; Pollution; New Psychoactive Substances; Cannabinoids
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. David Čep, Ph.D., učo 372107. Změněno: 8. 7. 2024 16:54.
Anotace
The issue of illegal drug production and trafficking represents one of the major challenges of modern society and the sustainable development of mankind. Achieving sustainable development goals such as good health and well-being (SDG 3), sustainable cities and communities (SDG 11) and peace, justice, and strong institutions (SDG 16) would be much more difficult if the issue of drugs-related crime were neglected. This chapter highlights problems associated with this type of criminality from both a global perspective and the perspective of the Czech Republic. It provides general recommendations on effective measures to combat such illegal behaviour. First, the paper discusses the crossborder context of illegal methamphetamine production and its impacts on the environment in both urban and rural areas. Second, it addresses the issue of new synthetic drugs, with an emphasis on semisynthetic cannabinoid HHC, focusing on the approach of Czech legislation and the practices of law enforcement authorities.
Anotace česky
Problematika nelegální výroby a obchodu s drogami představuje pro moderní společnost jednu z hlavních výzev, která úzce souvisí s udržitelným rozvojem lidstva. Z tohoto hlediska by bylo dosažení cílů udržitelného rozvoje, jako je dobré zdraví a blahobyt (3), udržitelná města a komunity (11) a mír, spravedlnost a silné instituce (16), mnohem obtížnější, pokud by otázka kriminality související s drogami nebyla náležitě vzata v potaz. Problematika nelegální výroby a obchodu s drogami je jednou z nich z hlavních výzev moderní společnosti a pro udržitelný rozvoj lidstva. Dosažení cílů udržitelného rozvoje, jako jsou dobré zdraví a blahobyt (SDG 3), udržitelná města a komunity (SDG 11) a mír, spravedlnost a silné instituce (SDG 16), mnohem obtížnější, pokud by otázka kriminality související s drogami nebyla náležitě vzata v potaz. Tato kapitola zdůrazňuje problémy spojené s tímto typem kriminality, a to z globální perspektivy i z pohledu České republiky. Poskytuje obecná doporučení k účinným opatřením pro boj proti takovému protiprávnímu jednání. Předně se práce zabývá přeshraničním kontextem nelegální výroby metamfetaminu a jeho dopady na životní prostředí v městských i venkovských oblastech. Dále se zaměřuje na problematiku nových syntetických drog s důrazem na semisyntetický kanabinoid HHC s důrazem na českou legislativu a praxi orgánů činných v trestním řízení.
Návaznosti
MUNI/A/1424/2022, interní kód MUNázev: Trestání coby multioborový fenomén II
Investor: Masarykova univerzita, Trestání coby multioborový fenomén II
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:25