JAROŠOVÁ, Markéta, Pavel ROUDNICKÝ, Jan BÁRTA, Zbyněk ZDRÁHAL, Veronika BÁRTOVÁ, Adéla STUPKOVÁ, František LORENC, Marie BJELKOVÁ, Jan KYSELKA, Eva JAROŠOVÁ, Jan BEDRNÍČEK a Andrea BOHATÁ. Proteomic Profile of Flaxseed (Linum usitatissimum L.) Products as Influenced by Protein Concentration Method and Cultivar. FOODS. SWITZERLAND: MDPI, 2024, roč. 13, č. 9, s. "1288", 17 s. ISSN 2304-8158. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/foods13091288.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proteomic Profile of Flaxseed (Linum usitatissimum L.) Products as Influenced by Protein Concentration Method and Cultivar
Autoři JAROŠOVÁ, Markéta (203 Česká republika), Pavel ROUDNICKÝ (203 Česká republika, domácí), Jan BÁRTA (203 Česká republika), Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí), Veronika BÁRTOVÁ (203 Česká republika), Adéla STUPKOVÁ (203 Česká republika), František LORENC (203 Česká republika), Marie BJELKOVÁ (203 Česká republika), Jan KYSELKA (203 Česká republika), Eva JAROŠOVÁ (203 Česká republika), Jan BEDRNÍČEK (203 Česká republika) a Andrea BOHATÁ (203 Česká republika).
Vydání FOODS, SWITZERLAND, MDPI, 2024, 2304-8158.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10611 Plant sciences, botany
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW fulltext
Impakt faktor Impact factor: 5.200 v roce 2022
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.3390/foods13091288
UT WoS 001220583900001
Klíčová slova anglicky flaxseed; cultivar; flour; protein concentrate; sproteomic profile; 11S globulin
Změnil Změnil: Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D., učo 13589. Změněno: 10. 7. 2024 11:13.
Anotace
The research is focused on the quantitative evaluation of the flaxseed (Linum usitatissimum L.) proteome at the level of seed cake (SC), fine flour-sieved a fraction below 250 mu m (FF)-and protein concentrate (PC). The evaluation was performed on three oilseed flax cultivars (Agriol, Raciol, and Libra) with different levels of alpha-linolenic acid content using LC-MS/MS (shotgun proteomics) analysis, which was finalized by database searching using the NCBI protein database for Linum usitatissimum and related species. A total of 2560 protein groups (PGs) were identified, and their relative abundance was calculated. A set of 33 quantitatively most significant PGs was selected for further characterization. The selected PGs were divided into four classes-seed storage proteins (11S globulins and conlinins), oleosins, defense- and stress-related proteins, and other major proteins (mainly including enzymes). Seed storage proteins were found to be the most abundant proteins. Specifically, 11S globulins accounted for 41-44% of SC proteins, 40-46% of FF proteins, and 72-84% of PC proteins, depending on the cultivar. Conlinins (2S albumins) were the most abundant in FF, ranging from 10 to 13% (depending on cultivar). The second most important class from the point of relative abundance was oleosins, which were represented in SC and FF in the range of 2.1-3.8%, but only 0.36-1.20% in PC. Surprisingly, a relatively high abundance of chitinase was found in flax products as a protein related to defence and stress reactions.
Návaznosti
LM2023042, projekt VaVNázev: Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CIISB - Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
90254, velká výzkumná infrastrukturaNázev: e-INFRA CZ II
VytisknoutZobrazeno: 13. 7. 2024 10:11