J 2024

Vliv synbiotické krmné směsi na zdravotní stav selat po odstavu

CRHÁNOVÁ, Magdaléna, Kateřina KAVANOVÁ, Iveta KOSTOVOVÁ, Monika MORÁVKOVÁ, Aleš BRYCHTA et. al.

Základní údaje

Originální název

Vliv synbiotické krmné směsi na zdravotní stav selat po odstavu

Název anglicky

Effect of synbiotic compound feed on the health status of piglets after weaning

Autoři

CRHÁNOVÁ, Magdaléna, Kateřina KAVANOVÁ, Iveta KOSTOVOVÁ, Monika MORÁVKOVÁ a Aleš BRYCHTA

Vydání

Veterinářství, 2024, 0506-8231

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10606 Microbiology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

wild boars; domestic pigs; diarrheal diseases; probiotics; lactic acid bacteria; bifidobacteria
Změněno: 25. 7. 2024 09:33, MVDr. Kateřina Kavanová

Anotace

V originále

Při hledání nových možností pro tvorbu účinných probiotik s cílem omezit poodstavové průjmy selat představuje trávicí trakt zdravých prasat ideální zdroj. V rámci této studie byl ze střevního obsahu divokých prasat izolován, identifikován a podrobně charakterizován obsáhlý soubor kmenů bakterií mléčného kvašení. Šest kandidátů s nejvhodnějšími probiotickými vlastnostmi bylo využito pro konstrukci probiotické směsi pro selata po odstavu a otestováno v experimentálních podmínkách po infekci enterotoxigenním kmenem Escherichia coli. V kombinaci s vhodně suplementovaným krmivem typu startér takto vytvořená synbiotická krmná směs snižovala u selat počty E. coli vylučované po infekci i dobu vylučování patogena, aniž by negativně ovlivnila zdravotní stav zvířat či parametry užitkovosti.

Anglicky

In searching for new options for producing effective probiotics to reduce post-weaning diarrhea in piglets, the digestive tract of healthy pigs represents an ideal resource. In this study, a comprehensive set of lactic acid bacterial strains was isolated, identified and characterized in detail from the intestinal contents of wild pigs. Six candidates with the most suitable probiotic properties were used to construct a probiotic mixture for weanling piglets and tested under experimental conditions after infection with an enterotoxigenic strain of Escherichia coli. Combined with a suitably supplemented starter feed, the synbiotic feed mixture thus reduced the numbers of E. coli excreted by piglets after infection and the pathogen clearance time without adversely affecting the health status of the animals or performance parameters.