ADEKOYA, Ademola, Roseline Chika EZE, Kingsley Ezechukwu OKPARA a Fredrick Nwude EZE. Impact of Fermentation on the Phytochemical Content andBiological Properties of Moringa oleifera Lam. Shoot Teas. CHEMISTRY & BIODIVERSITY. WEINHEIM: WILEY-V C H VERLAG GMBH, 2024, roč. 21, č. 3, s. 1-11. ISSN 1612-1872. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1002/cbdv.202301868.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Impact of Fermentation on the Phytochemical Content andBiological Properties of Moringa oleifera Lam. Shoot Teas
Autoři ADEKOYA, Ademola (566 Nigérie, domácí), Roseline Chika EZE (764 Thajsko), Kingsley Ezechukwu OKPARA (566 Nigérie) a Fredrick Nwude EZE (566 Nigérie).
Vydání CHEMISTRY & BIODIVERSITY, WEINHEIM, WILEY-V C H VERLAG GMBH, 2024, 1612-1872.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10608 Biochemistry and molecular biology
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.900 v roce 2022
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1002/cbdv.202301868
UT WoS 001161598800001
Klíčová slova anglicky Moringa oleifera Lam. shoot; herbal tea; functional beverage; antioxidants; tea fermentation
Štítky rivok, ÚPL
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Černá, učo 489184. Změněno: 29. 8. 2024 08:56.
Anotace
This work examined the variation in chemical and biological properties of Moringa oleifera Lam. shoot (MOS) teas prepared under different degrees of fermentation, viz: non-fermented, semi-fermented and fermented. The chemical composition was ascertained via FTIR, GC-MS, total phenolic and total flavonoid content. Also determined were the biological properties, including antioxidant, antimicrobial and alpha-amylase inhibitory activities. The data confirmed that MOS teas were rich in phenolic and flavonoid compounds, with fermented MOS tea displaying the highest phenolic and flavonoid contents. With respect to antioxidant property, all tea extracts exhibited good radical scavenging activities against DPPH & sdot;, ABTS & sdot;(+) and NO & sdot;, and the radical scavenging capacity was in the order of non-fermented>semi-fermented>fermented MOS teas. The same trend was also observed for the antimicrobial activities against Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis. In contrast, the fermented MOS tea exhibited better alpha-amylase inhibitory activity compared to the non-fermented and semi-fermented MOS teas.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 09:29