NENADALOVÁ, Jana. Feelings of presence under "god helmet": how uncertainty and culture shape religious experience? 2024.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Feelings of presence under "god helmet": how uncertainty and culture shape religious experience?
Název česky Pocity přítomnosti pod „boží přilbou“: jak nejistota a kultura formují náboženskou zkušenost?
Autoři NENADALOVÁ, Jana.
Vydání 2024.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky náboženská zkušenost; náboženská praxe; Božská helma; smyslová deprivace; prediktivní zpracování
Klíčová slova anglicky Religious experience; religious practice; God helmet; sensory deprivation; predictive processing
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Jana Nenadalová, Ph.D., učo 413843. Změněno: 9. 9. 2024 21:57.
Anotace
How do cultural learning and uncertainty influence our experience, and to what extent are we prone to follow authoritative claims about what we should feel? In recent decades, neurologists experimented with the “God helmet”, i.e., a device supposedly inducing religious experiences through a weak electromagnetic field. However, later replications showed that the helmet works even as a sham model. Thus, in the experimental study, we plan to use the authoritative context of “neuroenchantment” to raise our participants’ expectations about having a religious experience in the lab. Within the predictive processing framework, we will prime participants to feel the presence of a spiritual entity under a supposedly working God helmet. Using a within-subject design and participant sample with varying degrees of religious training, we will manipulate their uncertainty via sensory deprivation and observe these factors’ influence on their ability to achieve the suggested feeling of presence. In the talk, I will present our preregistered experimental design and discuss possible implications of future results towards the understanding of how institutional authority, previous cultural learning, and uncertainty are influencing the nature of subjectively felt experiences and how such influences may contribute to changes in individual attitudes in the context of broader society.
Anotace česky
Jak kulturní učení a nejistota ovlivňují naši zkušenost a do jaké míry jsme náchylní řídit se autoritativními tvrzeními o tom, co bychom měli cítit? V posledních desetiletích neurologové experimentovali s „Boží helmou“, tj. zařízením, které údajně vyvolává náboženské zážitky prostřednictvím slabého elektromagnetického pole. Pozdější replikace však ukázaly, že helma funguje i jako falešný model. V experimentální studii tedy plánujeme využít autoritativní kontext „neuroenchantmentu“, abychom u našich účastníků vzbudili očekávání, že v laboratoři zažijí náboženský zážitek. V rámci prediktivního zpracování budeme účastníky přednastavovat, aby pod údajně fungující Boží helmou pocítili přítomnost duchovní entity. S využitím vnitrosubjektového designu a vzorku účastníků s různým stupněm náboženského vzdělání budeme manipulovat s jejich nejistotou prostřednictvím smyslové deprivace a sledovat vliv těchto faktorů na jejich schopnost dosáhnout sugerovaného pocitu přítomnosti. V přednášce představím náš předem registrovaný experimentální design a budu diskutovat o možných důsledcích budoucích výsledků směrem k pochopení toho, jak institucionální autorita, předchozí kulturní učení a nejistota ovlivňují povahu subjektivně pociťovaných zážitků a jak tyto vlivy mohou přispívat ke změnám individuálních postojů v kontextu širší společnosti.
VytisknoutZobrazeno: 10. 9. 2024 13:38