2024
Safety of tartrazine in the food industry and potential protective factors
AMCHOVÁ, Petra, Filip ŠIŠKA a Jana RUDÁZákladní údaje
Originální název
Safety of tartrazine in the food industry and potential protective factors
Název česky
Bezpečnost tartrazinu v potravinářském průmyslu a potenciální ochranné faktory
Autoři
AMCHOVÁ, Petra (203 Česká republika, domácí), Filip ŠIŠKA (703 Slovensko, domácí) a Jana RUDÁ (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
HELIYON, CAMBRIDGE, CELL PRESS, 2024, 2405-8440
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 3.400 v roce 2023
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
999
Klíčová slova anglicky
toxicity; food color; food dye; safety; protective factors; tartrazine
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 28. 2. 2025 14:13, Mgr. Tereza Miškechová
Anotace
V originále
This review aims to collect recent knowledge on the toxicity issues of tartrazine, namely its genotoxicity, cytotoxicity, carcinogenicity, reproductive, developmental, and neurotoxicity, alterations of blood biochemical parameters, and hematotoxicity. The second part of the review covers the potential protective factors against the toxic effects of tartrazine based on the hypothesis of mitigation of oxidative stress induced by the color.
Návaznosti
MUNI/A/1580/2023, interní kód MU |
|