J 2024

Safety of tartrazine in the food industry and potential protective factors

AMCHOVÁ, Petra, Filip ŠIŠKA a Jana RUDÁ

Základní údaje

Originální název

Safety of tartrazine in the food industry and potential protective factors

Název česky

Bezpečnost tartrazinu v potravinářském průmyslu a potenciální ochranné faktory

Autoři

AMCHOVÁ, Petra (203 Česká republika, domácí), Filip ŠIŠKA (703 Slovensko, domácí) a Jana RUDÁ (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

HELIYON, CAMBRIDGE, CELL PRESS, 2024, 2405-8440

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 3.400 v roce 2023

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

999

Klíčová slova anglicky

toxicity; food color; food dye; safety; protective factors; tartrazine

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 28. 2. 2025 14:13, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

This review aims to collect recent knowledge on the toxicity issues of tartrazine, namely its genotoxicity, cytotoxicity, carcinogenicity, reproductive, developmental, and neurotoxicity, alterations of blood biochemical parameters, and hematotoxicity. The second part of the review covers the potential protective factors against the toxic effects of tartrazine based on the hypothesis of mitigation of oxidative stress induced by the color.

Návaznosti

MUNI/A/1580/2023, interní kód MU
Název: Preklinický a klinický výzkum Farmakologického ústavu v oblasti biotrasformace léčiv, behaviorální neuropsychofarmakologie a personalizované farmakoterapie v onkologii
Investor: Masarykova univerzita, Preklinický a klinický výzkum Farmakologického ústavu v oblasti biotrasformace léčiv, behaviorální neuropsychofarmakologie a personalizované farmakoterapie v onkologii