2024
Historické aspekty medu
STEHLÍKOVÁ, Diana, Jana JOUROVÁ, Szilvia CZIGLE, Andrea BALAŽOVÁ, Jaroslav TÓTH et. al.Základní údaje
Originální název
Historické aspekty medu
Název česky
Historické aspekty medu
Název anglicky
Historical aspects of honey
Autoři
STEHLÍKOVÁ, Diana, Jana JOUROVÁ (203 Česká republika, domácí), Szilvia CZIGLE, Andrea BALAŽOVÁ, Jaroslav TÓTH, Jozef KOLÁŘ (203 Česká republika, domácí) a Tünde AMBRUS (703 Slovensko, garant, domácí)
Vydání
Konference "Léčivé rostliny v historii". 11.-12. 9. 2024, Prušánky, CZ, 2024
Další údaje
Jazyk
slovenština
Typ výsledku
Prezentace na konferencích
Obor
60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Organizační jednotka
Farmaceutická fakulta
Klíčová slova česky
med; včelařství; farmacie; lékopis; léčivý přípravek
Klíčová slova anglicky
honey; beekeeping; pharmacy; pharmacopoeia; medicinal product
Štítky
Změněno: 28. 9. 2024 12:23, PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D.
V originále
Med (Mel) je produkovaný predovšetkým včelou medonosnou (Apis mellifera, Apidae), a to najmä pretváraním nektáru a medovice z medonosných rastlín. V závislosti od druhu medonosných rastlín sa získava uniflorálny a multiflorálny med, ktoré majú charakteristickú farbu, vôňu a chuť. Identifikácia medov sa v súčasnosti najčastejšie robí pomocou melisopalynologického vyšetrenia, táto metóda je užitočná aj pri starších vzorkách. Historické nálezy svedčia o chove včiel už v praveku alebo staroveku, sú známe aj nálezy peľových zŕn z tohto obdobia. Med je známy odpradávna najmä ako sladidlo, ale už v období starovekého Egypta sa používal aj ako kozmetikum, a postupne sa stal aj súčasťou liekov. V kláštoroch (cca od 13. storočia) prekvital obchod s medom, včelím voskom a sviečkami. Už v najstarších receptúrach, manuáloch a liekopisoch sa spomína med (Mel) a čistený med (Mel depuratum/despuratum); vo farmácii sa používal ako liek alebo vehikulum.
Česky
Med (Mel) je produkován především včelou medonosnou (Apis mellifera, Apidae), a to přetvářením nektaru a medovice z medonosných rostlin. V závislosti od druhu medonosných rostlin se získává uniflorální a multiflorální med, které mají charakteristickou barvu, vůni a chuť. Identifikace medů se v současnosti nejčastěji provádí pomocí melisopalynologického vyšetření, tato metoda je užitečná i při starších vzorcích. Historické nálezy svědčí o chovu včel už v pravěku a starověku, jsou známé i nálezy pylových zrn z tohoto období. Med je známý odpradávna hlavně jako sladidlo, ale už v období starověkého Egypta se používal též jako kosmetikum a postupně se stal součástí léků. V klášterech (cca od 13. století) se rozvíjel obchod s medem, včelím voskem i svíčkami. Už v nejstarších receptech, manuálech a lékopisech se uvádí med (Mel) a čištěný med (Mel depuratum/despuratum); ve farmacii se používal jako léčivo anebo vehikulum.
Anglicky
Honey (Mel) is produced mainly by the honey bee (Apis mellifera, Apidae), by converting nectar and honeydew from plants. Depending on the type of honey plants, unifloral and multifloral honey is obtained, which have a characteristic color, smell and taste. The identification of honeys is currently most often carried out using a melisopalynological examination, this method is also useful for historical samples. Historical findings testify to the beekeping already in prehistoric and ancient times, and pollen grain findings from this period are also known. Honey has been known since ancient times mainly as a sweetener, but since the period of ancient Egypt it has been also used as a cosmetic and became part of medicinal products. Trade in honey, beeswax and candles developed in the monasteries (from around the 13th century). Honey (Mel) and purified honey (Mel depuratum/despuratum) are already mentioned in the oldest recipes, manuals and pharmacopoeias; in pharmacy it was used as a medicine or a vehicle.
Návaznosti
MUNI/A/1189/2022, interní kód MU |
|