k 2024

Historické aspekty medu

STEHLÍKOVÁ, Diana, Jana JOUROVÁ, Szilvia CZIGLE, Andrea BALAŽOVÁ, Jaroslav TÓTH et. al.

Základní údaje

Originální název

Historické aspekty medu

Název česky

Historické aspekty medu

Název anglicky

Historical aspects of honey

Autoři

STEHLÍKOVÁ, Diana, Jana JOUROVÁ (203 Česká republika, domácí), Szilvia CZIGLE, Andrea BALAŽOVÁ, Jaroslav TÓTH, Jozef KOLÁŘ (203 Česká republika, domácí) a Tünde AMBRUS (703 Slovensko, garant, domácí)

Vydání

Konference "Léčivé rostliny v historii". 11.-12. 9. 2024, Prušánky, CZ, 2024

Další údaje

Jazyk

slovenština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Organizační jednotka

Farmaceutická fakulta

Klíčová slova česky

med; včelařství; farmacie; lékopis; léčivý přípravek

Klíčová slova anglicky

honey; beekeeping; pharmacy; pharmacopoeia; medicinal product

Štítky

Změněno: 28. 9. 2024 12:23, PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D.

Anotace

V originále

Med (Mel) je produkovaný predovšetkým včelou medonosnou (Apis mellifera, Apidae), a to najmä pretváraním nektáru a medovice z medonosných rastlín. V závislosti od druhu medonosných rastlín sa získava uniflorálny a multiflorálny med, ktoré majú charakteristickú farbu, vôňu a chuť. Identifikácia medov sa v súčasnosti najčastejšie robí pomocou melisopalynologického vyšetrenia, táto metóda je užitočná aj pri starších vzorkách. Historické nálezy svedčia o chove včiel už v praveku alebo staroveku, sú známe aj nálezy peľových zŕn z tohto obdobia. Med je známy odpradávna najmä ako sladidlo, ale už v období starovekého Egypta sa používal aj ako kozmetikum, a postupne sa stal aj súčasťou liekov. V kláštoroch (cca od 13. storočia) prekvital obchod s medom, včelím voskom a sviečkami. Už v najstarších receptúrach, manuáloch a liekopisoch sa spomína med (Mel) a čistený med (Mel depuratum/despuratum); vo farmácii sa používal ako liek alebo vehikulum.

Česky

Med (Mel) je produkován především včelou medonosnou (Apis mellifera, Apidae), a to přetvářením nektaru a medovice z medonosných rostlin. V závislosti od druhu medonosných rostlin se získává uniflorální a multiflorální med, které mají charakteristickou barvu, vůni a chuť. Identifikace medů se v současnosti nejčastěji provádí pomocí melisopalynologického vyšetření, tato metoda je užitečná i při starších vzorcích. Historické nálezy svědčí o chovu včel už v pravěku a starověku, jsou známé i nálezy pylových zrn z tohoto období. Med je známý odpradávna hlavně jako sladidlo, ale už v období starověkého Egypta se používal též jako kosmetikum a postupně se stal součástí léků. V klášterech (cca od 13. století) se rozvíjel obchod s medem, včelím voskem i svíčkami. Už v nejstarších receptech, manuálech a lékopisech se uvádí med (Mel) a čištěný med (Mel depuratum/despuratum); ve farmacii se používal jako léčivo anebo vehikulum.

Návaznosti

MUNI/A/1189/2022, interní kód MU
Název: Léčiva ve společnosti
Investor: Masarykova univerzita, Léčiva ve společnosti