GLATZ, Zdeněk. Kovalentní chromatografie (Covalent chromatography). Chemické Listy. Praha: Česká společnost chemická, 2000, vol. 94, No 5, p. 314-320. ISSN 0009-2770.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Kovalentní chromatografie
Name (in English) Covalent chromatography
Authors GLATZ, Zdeněk.
Edition Chemické Listy, Praha, Česká společnost chemická, 2000, 0009-2770.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Impact factor Impact factor: 0.278
RIV identification code RIV/00216224:14310/00:00003287
Organization unit Faculty of Science
UT WoS 000087274500007
Keywords in English covalent chromatography
Tags covalent chromatography
Changed by Changed by: prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc., učo 1865. Changed: 28/2/2001 10:03.
Abstract
Během posledních dvaceti let došlo k nebývalému rozvoji molekulární biologie a biochemie. Tato expanze byla umožněna především rozvojem technologie rekombinatní DNA, metody hibridomů a buněčných kultur a v neposlední řadě rozvojem metod a technik pro separaci a purifikaci biomakromolekul. Jednou z těchto metod je rovněž kovalentní chromatografie. Zatímco většina chromatografických metod používaných pro separaci bílkovin a jiných biomakromolekul je založena na nekovalentní interakci mezi příslušnou biomakromolekulou a chromatografickým sorbentem, kovalentní chromatografie, jak již vyplývá z názvu, naopak využívá tvorby kovalentní vazby mezi danou biomakromolekulou a sorbentem. Tato vazba přitom musí být dostatečně stabilní a současně reverzibilní, přičemž podmínky pro její rozrušení musí být natolik mírné, aby nedošlo k denaturaci separované biomakromolekuly.
Abstract (in English)
Covalent chromatography is an important separation technique which is highly specific. In covalent chromatography proteins and other ligands bearing accessible thiol groups form a mixed disulphide with the gel. The proteins are thus covalently linked to the stationary phase from which they can be subsequently eluted by the addition of a reducing agent. The basic principles of the method are given together with the methods for the synthesis of gels. In addition, the paper describes several special application of covalent chromatography.
Links
GA525/97/0340, research and development projectName: Aktivita bakterie Thiobacilus ferrooxidans ve vztahu k ekotoxikologii sulfidických odpadů
Investor: Czech Science Foundation, Activity of Thiobacillus ferrooxidans in relation to ecotoxicology of sulfide wastes
PrintDisplayed: 24/5/2024 06:16