D 2001

Application of micellar electrokinetic capillary chromatography for the analysis of schizandra extract

ŠEVČÍKOVÁ, Petra, Hana ŠTĚRBOVÁ, Zdeněk GLATZ, Jiří SLANINA, Pavel MUSIL et. al.

Základní údaje

Originální název

Application of micellar electrokinetic capillary chromatography for the analysis of schizandra extract

Autoři

ŠEVČÍKOVÁ, Petra, Hana ŠTĚRBOVÁ, Zdeněk GLATZ, Jiří SLANINA a Pavel MUSIL

Vydání

1. vyd. Verona, Book of abstract ICES 2001 An Electrophoretic Odessey, s. 80-80, 2001

Nakladatel

Emmezeta Congressi

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Itálie

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/01:00004275

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

MEKC Schizandra Lignans
Změněno: 27. 6. 2001 17:28, prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc.

Anotace

V originále

Schisandra chinensis is a famous medicinal plant native to East Asia. The biologically active compounds are the lignans with an uncommon structure derived from dibenzo[a,c]cyclooctadiene. The lignans prevent liver injuries, stimulate liver regeneration and inhibit hepatocarcinogenesis and lipid peroxidation. Moreover several reports indicate, that the lignans have effects on human intellectual activity and physical performance. Recently, dibenzo[a,c]cyclooctadiene lignans were identified as potent anti-HIV agent. MEKC has been used for the analysis of the Schisandra extract. An extract was dried and disolved in 10 mM disodium tetraborate buffer pH 9,3 containing of 20 mM SDS and 35 % (v/v) acetonitrile. A buffer consisting of 40 mM SDS and 35 % (v/v) acetonitrile in 10 mM disodium tetraborate pH 9,3, an applied voltage of 28 kV (positive polarity) and a temperature of capillary 25 oC gave the best separation of the lignans.

Návaznosti

GA303/00/D062, projekt VaV
Název: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
Investor: Grantová agentura ČR, Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů