J 2001

Frequency of Bacillus bacteria in raw cows milk and its relation to other hygienic parameters.

VYLETĚLOVÁ, Marcela, Oto HANUŠ, Zdenka PÁČOVÁ, Petr ROUBAL, Pavel KOPUNECZ et. al.

Základní údaje

Originální název

Frequency of Bacillus bacteria in raw cows milk and its relation to other hygienic parameters.

Autoři

VYLETĚLOVÁ, Marcela, Oto HANUŠ, Zdenka PÁČOVÁ, Petr ROUBAL a Pavel KOPUNECZ

Vydání

Czech J. Anim. Sci. 2001, 1212-1819

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

40301 Veterinary science

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 0.147

Kód RIV

RIV/00216224:14330/01:00005409

Organizační jednotka

Fakulta informatiky

Klíčová slova anglicky

raw milk; Bacillus bacteria; identification; total count of thermoresistant microorganisms
Změněno: 24. 5. 2002 19:35, RNDr. JUDr. Vladimír Šmíd, CSc.

Anotace

V originále

Monitoring of Bacillus strains presenting hygienic and safety hazards in bulk milk samples was the primary objective of this study. The following frequencis were found on the species level: Bacillus licheniformis (64.6%), B. cereus (27.2%), B. pumilus (3.2%), B. badius (0.6%), B. spaericus (0.6%) B. fusiformis (0.6) and Paenibacillus glucanolyticus (0.6%). Frequencies of the following microorganisms were monitored simultaneously with total total Bacillus frequency (TCBa): total count of mesophilic (TCM), thermoresistant (TRM) and sporogenic anaerobic microorganisms (SPAN).

Návaznosti

EP9058, projekt VaV
Název: Potravní patogeny rodu Bacillus v mléce, metoda odhadu a redukce jejich průniku do potravního řetězce.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Potravní patogeny rodu Bacillus v mléce, metoda odhadu a redukce jejich průniku do potravního řetězce