MACEK, Petr a Mojmír TYRLÍK. Reprezentace osobní a společenské pohody: místo důvěry a zodpovědnosti. In D. Vobořil, H. Klimusová (Editoři) Konference "Sociální procesy a osobnost". Sborník abstrakt. Brno: Psychologický ústav AV ČR, 2001, s. 14-15. roč. 7, č. 2. ISBN 1211-8818.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Reprezentace osobní a společenské pohody: místo důvěry a zodpovědnosti
Název anglicky Representations of individual and social well-being: a role of trust and responsibility
Autoři MACEK, Petr a Mojmír TYRLÍK.
Vydání Brno, D. Vobořil, H. Klimusová (Editoři) Konference "Sociální procesy a osobnost". Sborník abstrakt. s. 14-15, roč. 7, č. 2, 2001.
Nakladatel Psychologický ústav AV ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/01:00005780
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 1211-8818
Klíčová slova anglicky well-being of individual; well-being of society; adolescents
Štítky Adolescents, well-being of individual, well-being of society
Změnil Změnil: prof. PhDr. Petr Macek, CSc., učo 2270. Změněno: 16. 5. 2002 14:36.
Anotace
U souboru 200 adolescentů (17-22 let)jsme zjišťovali, jakou roli a význam hrají pojmy důvěra a zodpovědnost v rámci představ o pohodě jednotlivce a pohodě ve společnosti. Výsledky ukázaly, že důvěra patří mezi nejdůležitější charakteristiky(pojmy), které jsou vztahovány k osobnímu pocitu pohody a k pohodě ve společnosti.Osobní pohoda je též spojována s vysokou důležitostí zodpovědnosti za sebe sama. Další aspekty zodpovědnosti (vůči druhým, převzetí zodpovědnosti, právní zodpovědnost) mají též svou důležitost, jsou však signifikantně menší než zodpovědnost za sebe sama. Pohoda ve společnosti je ve srovnání s osobní pohodou - spojována se zodpovědností méně. Přesto jsou různé aspekty zodpovědnosti považovány za důležité. Důležitost důvěry a zodpovědnosti pro pocit osobní pohody a pohody ve společnosti nesouvisí výrazněji s věkem respondentů.
Anotace anglicky
To know more about the specific role and meaning of responsibility and trust in regard to well-being, a sample of 200 respondents (aged from 17 to 22 years) assessed importance of trust, importance of different aspects of responsibility, and importance of other concepts which were related to well-being of individual and well-being of society. We look for semantic clusters around core concepts: individual responsibility, responsibility to others, responsibility to society, and trust. Sex and age differences are described.
Návaznosti
LN00A023, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 14:10