BOCHOŘÁKOVÁ, Hana, Hana PAULOVÁ, Jiří SLANINA a Eva TÁBORSKÁ. Evaluation of antioxidative activity of flavonoids and exctract of Scutellaria baicalensis with coulochemical detection. In Zborník XVIII.Biochemický zjazd. Bratislava: VEDA, vydavatelstvo SAV, 2002, s. 251.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Evaluation of antioxidative activity of flavonoids and exctract of Scutellaria baicalensis with coulochemical detection
Autoři BOCHOŘÁKOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant), Hana PAULOVÁ (203 Česká republika), Jiří SLANINA (203 Česká republika) a Eva TÁBORSKÁ (203 Česká republika).
Vydání Bratislava, Zborník XVIII.Biochemický zjazd, s. 251-251, 2002.
Nakladatel VEDA, vydavatelstvo SAV
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/02:00006853
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Scutellaria baicalensis; flavonoids; HPLC-EC; antioxidants
Štítky antioxidants, flavonoids, HPLC-EC, Scutellaria baicalensis
Změnil Změnila: RNDr. Hana Paulová, CSc., učo 1355. Změněno: 23. 6. 2009 08:43.
Anotace
In the present study, measuring of hydrodynamic voltammograms using HPLC-ECD was used for the estimation of oxidative potentials of five flavonoids of SCB (B,BG, W, WG, O), and two standards (rutin R, quercetin Q). The compounds with lower potentials (below 400 mV) are regarded as strong antioxidants. Among the individual flavonoids of SCB only B a BG displayed significantly lower values of the first oxidative potentials (50, 150 mV resp.). The HPLC-ECD method was then applied on the analysis of crude extracts from SCB. The peak of BG was absolutely dominant in the chromatogram of the extract, indicating that due to high content and low oxidative potential BG is predominantly responsible for the antioxidative effect of the extract. In conclusion, the HPLC-EC presented here is very suitable for screening of antioxidative components in complex mixtures, especially in plant extracts.
Anotace česky
V prezentované práci byly měřeny hydrodynamické voltamogramy stanovené pomocí HPLC-ECD a jejich hodnocením byly získány oxidační potenciály pěti flavonoidů z SCB (B, BG, W, WG, O) a dvou standardů flavonoidů (rutinu a quercetinu). Sloučeniny s nižším potenciálem (pod 400mV) jsou považovány za silné antioxidanty. Z flavonoidů izolovaných z SCB pouze B a BG vykazovaly nižší potenciál. Stejným postupem byl proměřen i surový extrakt SCB. Bylo prokázáno, že BG (dominantní pík v chromatogramu extraktu) je převážně odpovědný za antioxidační aktivitu extraktu SCB. Metoda HPLC-ECD je velmi vhodná pro screening antioxidačních látek v komplexních směsích, zvláště v rostlinných extraktech.
Návaznosti
GA303/00/D062, projekt VaVNázev: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
Investor: Grantová agentura ČR, Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 13:06