KRČMOVÁ, Marie. Učastije zvukovogo urovnja teksta v formirovanii stilja sovremennych oratorskich vystuplenij. In Vstreči etničeskich kuĺtur v zerkale jazyka. 1. vyd. Moskva: Nauka, 2002, s. 329-341, 12 s. ISBN 5-02-022654-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Učastije zvukovogo urovnja teksta v formirovanii stilja sovremennych oratorskich vystuplenij
Název anglicky Contribution of the phonic level of texts to constituting style of presen day public speech
Autoři KRČMOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Moskva, Vstreči etničeskich kuĺtur v zerkale jazyka, od s. 329-341, 12 s. 2002.
Nakladatel Nauka
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Rusko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/02:00006916
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 5-02-022654-8
Klíčová slova anglicky phonic level of texts; style of present public speech
Štítky phonic level of texts
Změnil Změnila: prof. PhDr. Marie Krčmová, CSc., učo 2113. Změněno: 19. 6. 2008 13:35.
Anotace
Pokud má řečnictví plnit svůj úkol, skutečně posluchače pro nějakou myšlenku získávat, musí se obracet jakoby k jednotlivci, vytvářet iluzi, že řečník oslovuje nikoli anonymního kolektivního posluchače, ale skutečně každého z posluchačů. Sledujeme-li zde zvukové ztvárnění textu, pak právě výslovnost je prostředkem, který může tuto iluzi významně posílit.Ve veřejném projevu jeho zvuková složka samozřejmě zabezpečuje plnou srozumitelnost vyjadřovaných myšlenek, nerozptyluje pozornost posluchače a usnadňuje mu percepci dík tomu, že jej neunavuje nutností domýšlet výrazy, které jsou při nepřesné výslovnosti narušeny. Je však také prostředkem prezentace osobnosti: je náležité, aby se veřejný mluvčí i ve zvukové stavbě promluvy představil jako osobnost kultivovaná, která si uvědomuje svou zodpovědnost vůči posluchačům. Kromě toho je kultivovaná výslovnost regionálně i sociálně nepříznaková, a proto nevytváří nežádoucí asociace. Zvuková stavba řeči je navíc důležitým estetizujícím činitelem, který uskutečnění základního cíle veřejné promluvy - informování spojenému s persvazí - účinně napomáhá. Nejde však o výslovnost totožnou s mluvou hereckou, i když se při výchově řečníka některé přístupy herecké výchovy uplatňují.
Anotace anglicky
If oratory is meant to fulfil its tasks, i.e. to persuade the audience about particular ideas, it must create the illusion that the speaker is addressing an individual rather than anonymous collective audience. If attention is paid to the sound structure of the text, it is possible to find out that it is pronunciation that can considerably support creating the illusion. The sound structure of a public speech must primarily ensure full comprehensibility of the ideas presented. However, it is also a means by which the speakers are presenting themselves as cultivated personalities who are aware of their responsibility towards the audience. Besides, cultivated pronunciation is unmarked from both regional and social viewpoints, with no undesirable connotations. Moreover, the sound structure is an important element also from the aesthetic point of view, which considerably contributes to reaching the aims of public speech: information plus persuasion. Although methods used in training of future actors are sometimes used, the pronunciation described above is not identical with requirements for the speech of actors.
Návaznosti
GA405/98/0746, projekt VaVNázev: Čeština v jazykovědných pojmech(Slovník)
Investor: Grantová agentura ČR, Čeština v jazykovědných pojmech(Slovník)
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 03:20