J 2002

Vliv all-in-one výživy na biologickou dostupnost inzulinu.

RYŠAVÝ, Z., R. SUCHÁ, E. LANGHAMEROVÁ, Vladimír ŠRÁMEK, S. LACIGOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Vliv all-in-one výživy na biologickou dostupnost inzulinu.

Název anglicky

Influence of All-in-one System on Biological Insulin Availability.

Autoři

RYŠAVÝ, Z., R. SUCHÁ, E. LANGHAMEROVÁ, Vladimír ŠRÁMEK, S. LACIGOVÁ a P. TĚŠÍNSKÝ

Vydání

Anesteziologie a neodkladná péče, Praha, ČLS J.E. Purkyně, 2002, 0862-4968

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30200 3.2 Clinical medicine

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

linear dosing device; insulin; stability of insulin; physiological solution
Změněno: 7. 3. 2003 07:42, prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.

Anotace

V originále

V klinické praxi je nutno redukovat denní dávku inzulinu přidanou do all-in-one systému parenterální výživy ve srovnání s denní dávkou aplikovanou intravenózně lineárním dávkovačem ve fyziologickém roztoku. Cílem práce je posoudit vliv nosného roztoku biologickou dostupnost inzulinu, vyjádřenou hodnotou celkového inzulinu RIA metodou a sledoání vlivu nosného roztoku na koncentraci inzulinu v čase.

Anglicky

In clinical practice, it is necessary to reduce the daily dose of insulin added to all-in-one system in comparison with the daily dose administered by a linear dosing device (perfusor) in physiological solution. The aim of the study is to asses the influence of the base solution on biological insulin availability expressed in the value of total insulin using the RIA method, and to monitor the influence of the base solution on total insulin concentration in time.