2003
Ribotyping of lactobacilli isolated from spoiled beer
YANSANJAV, Altanzaya, Pavel ŠVEC, Ivo SEDLÁČEK, Ida HOLLEROVÁ, Miroslav NĚMEC et. al.Základní údaje
Originální název
Ribotyping of lactobacilli isolated from spoiled beer
Autoři
YANSANJAV, Altanzaya (496 Mongolsko), Pavel ŠVEC (203 Česká republika, garant), Ivo SEDLÁČEK (203 Česká republika), Ida HOLLEROVÁ (203 Česká republika) a Miroslav NĚMEC (203 Česká republika)
Vydání
FEMS Microbiology Letters, Amsterdam, Netherlands, Elsevier Science B. V. 2003, 0378-1097
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 1.932
Kód RIV
RIV/00216224:14310/03:00008395
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000187362100020
Klíčová slova anglicky
Lactobacillus; ribotyping; beer
Štítky
Změněno: 10. 12. 2003 08:04, doc. RNDr. Pavel Švec, Ph.D.
Anotace
V originále
Twenty-nine Lactobacillus strains contaminating beers in different Czech breweries as well as representative type strains obtained from the Czech Collection of Microorganisms were characterized using ribotyping with EcoRI and a probe made complementary to 16S and 23S rRNA genes. Biochemical test results assigned the 29 strains to the species L. brevis, L. plantarum, L. buchneri and L. paracasei subsp. paracasei. Ribotyping separated L. brevis, L. plantarum and L. paracasei subsp. paracasei strains into species-specific ribogroups in full correspondence with biotyping; L. buchneri strains were split into two ribogroups. Characteristic band patterns for each species and even typical bands of certain sizes were observed.
Návaznosti
GP204/02/D099, projekt VaV |
|