EYER, Luděk, Hana KONEČNÁ, Zbyněk ZDRÁHAL, Jan PREISLER, Roman PANTŮČEK a Jiří DOŠKAŘ. Analýza proteomu polyvalentního bakteriofága 812. In VIII. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů. Sborník abstraktů. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2004, s. 45-46. ISBN 80-210-3321-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza proteomu polyvalentního bakteriofága 812
Název anglicky Proteome analysis of the polyvalent bacteriophage 812
Autoři EYER, Luděk (203 Česká republika), Hana KONEČNÁ (203 Česká republika), Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika), Jan PREISLER (203 Česká republika), Roman PANTŮČEK (203 Česká republika) a Jiří DOŠKAŘ (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vydání. Brno, VIII. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů. Sborník abstraktů, od s. 45-46, 2 s. 2004.
Nakladatel Masarykova univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00009921
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-3321-5
Klíčová slova anglicky bacteriophage proteomics; MALDI-TOF; therapeutic bacteriphage; Staphylococcus bacteriophage
Štítky bacteriophage proteomics, MALDI-TOF, Staphylococcus bacteriophage, therapeutic bacteriphage
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 11. 2. 2005 10:29.
Anotace
Bakteriofág 812 je polyvalentní stafylokokový fág, lyzující široké spektrum druhů rodu Staphylococcus, převážně pak kmeny druhu S. aureus. Pro své lytické vlastnosti je vhodným kandidátem pro fágovou terapii, při níž jsou bakteriofágy využívány pro léčbu stafylokokových infekcí, převážně těch, které jsou vyvolány kmeny rezistentními k antibiotikům. V této práci se zaměřujeme na analýzu fágového proteomu, a to především na strukturní a lytické proteiny, které mají vztah k rozmezí hostitele. Fág 812 byl pomnožen na kmeni S. aureus SA812, purifikován ultracentrifugací v gradientu CsCl a dialyzován proti vodě. DNA uvolněná z fágových částic byla odstraněna DNázou I. Fágové proteiny byly denaturovány krátkodobým povařením s pufrem obsahujícím SDS a DTT a analyzovány jednorozměrnou elektroforézou na polyakrylamidovém gelu. Po obarvení gelu pomocí Coomassie brilliant blue a stříbra jsme nalezli 6 výrazných pruhů, které jsme vyřízli z gelu, podrobili štěpení trypsinem na specifické peptidy a dále analyzovali hmotnostní spektrometrií. Naměřené údaje byly porovnávány s aminokyselinovou sekvencí, kterou jsme získali přepisem známých sekvencí DNA fága 812. Technikou MALDI (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation) jsme prozatím identifikovali dva strukturní proteiny - hlavní kapsidový a hlavní bičíkový protein. Snažíme se dále nalézt rozdíly v proteomu příbuzných fágů SK311 a U16 a zjistit, jak tyto rozdíly souvisejí s jejich odlišným hostitelským rozmezím.
Anotace anglicky
Virulent and polyvalent staphylophage 812, a member of Myoviridae family, exhibits strong lytic activity on a broad host range of Staphylococcus species, thus being a suitable candidate for treatment of staphylococcal infections. Genome of this phage is represented by linear 145 kb dsDNA. Our study was focused on genome and proteome comparison of 812 wild-type phage, its host-range mutants and related phages U16, 131 and SK311 with the aim to explain molecular basis of differences in their host-range. Comparison of the phage genomes revealed several rearrangements of DNA sequences as well as single nucleotide substitutions in different parts of the genomes. Nucleotide insertions and deletions of various size (~1 to 3 kb) were most frequently found in non-coding terminal genomic regions in phages with different host range. We tried to find possible correlations between mutational changes on DNA and proteome composition of the phages. After SDS-PAGE separation of phage virions digests 15 protein bands with the mass ranging from 15 to 80 kDa were identified. Twelve bands were excised for further analysis by in-gel digestion with consecutive MALDI-TOF MS.
Návaznosti
GA203/03/0515, projekt VaVNázev: Integrovaná analýza genomu a proteomu terapeuticky významných bakteriofágů kombinací elektroforézy a hmotnostní spektrometrie
Investor: Grantová agentura ČR, Integrovaná analýza genomu a proteomu terapeuticky významných bakteriofágů kombinací elektroforézy a hmotnostní spektrometrie
MSM 143100008, záměrNázev: Genomy a jejich funkce
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Genomy a jejich funkce
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 19:48