J 1999

Výživa těhotných; rozdíly mezi ženami, které kouřily a nekouřily v průběhu těhotenství

KUKLA, Lubomír, Drahoslava HRUBÁ a Mojmír TYRLÍK

Základní údaje

Originální název

Výživa těhotných; rozdíly mezi ženami, které kouřily a nekouřily v průběhu těhotenství

Název anglicky

Nutrition of pregnant women; differences between smokers and nonsmokers during gravidity

Autoři

KUKLA, Lubomír (203 Česká republika, garant), Drahoslava HRUBÁ (203 Česká republika) a Mojmír TYRLÍK (203 Česká republika)

Vydání

Gynekolog, Hradec Králové, medEXart, 1999, 1210-1133

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30209 Paediatrics

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/99:00012173

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

ELSPAC; pregnancy; nutrition; smoking and alcohol consumations during pregnancy; preference of food according to smoking habits
Změněno: 1. 6. 2005 12:32, Vladimíra Krejčí

Anotace

V originále

Předkládáme výsledky výživových zvyklostí žen brněnského souboru studie ELSPAC, rozdělených podle jejich kuřáckého chování a případné expozice tabákovému kouři při kuřáctví jejich partnera(nekuřačky, kuřačky, pasivní kuřačky). Dotazník P 2 vyplnilo 3727 žen. Z nich 320 (8,6 %) kouřilo i v polovině těhotenství, 1363 (36,6 %) bylo pasivními kuřačkami (jejich partner kouřil) a 2044 nekouřilo, ani doma nebylo vystaveno expozici cigaretovým kouřem. Byly nalezeny signifikantní rozdíly mezi stravováním kuřaček a nekuřaček, vesměs v neprospěch nekuřaček: častěji preferují uzeniny, paštiky, smažená jídla a příkrmy, deficit mají v kořenové zelenině, bramborách a ovoci, v mléce a mléčných výrobcích. Kuřačky preferují plnotučné mléko a smetanu, různé sladké a tučné druhy pečiva, přeslazené kolové nápoje a limonády. Zjištěné výsledky podporují úsilí o zařazení soustavné pozornosti výživě těhotných a kojících žen a důrazného varování před legálními i nelegálními drogami do priorit preventivní péče o matku a dítě.

Anglicky

we introduce the result of nutrion habits of women from Brno set of ELSPAC, divided according to their smoking behaviour or possible exposition to tabacco smoke of their partner (non-smokers, smokers, passive smokers). 3727 women have completed the questionnaire 320 (8,6 %) of them were smoking also in half of pregnancy, 1363 (36,6 %) of them were passive smokers (the partner was smoking) and 2044 of them were non-smokers and were not exposed to tobacco smoke at home. Significant differences were found between nutrition habits of smokers and non-smoking women :non-smokers preferens smoked meats, patés, fried foods and garnish and low use of root vegetable, potatoes and fruits as well as milk and dairy products. Smokers prefers significantly more often full fat milk and cream, different kinds of sweet and fat bread and patries, over-sweetened Cola drinks and lemonades. Found results support the effort aimed to engagement of the constant concentration on nutrition habits of pregnant and breast feeding women and emphatic warning against of both legal and illicit drug use into the priorities of preventive care of mother and child.

Návaznosti

IZ208, projekt VaV
Název: ELSPAC (European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood).