1999
Výživa těhotných; rozdíly mezi ženami, které kouřily a nekouřily v průběhu těhotenství
KUKLA, Lubomír, Drahoslava HRUBÁ a Mojmír TYRLÍKZákladní údaje
Originální název
Výživa těhotných; rozdíly mezi ženami, které kouřily a nekouřily v průběhu těhotenství
Název anglicky
Nutrition of pregnant women; differences between smokers and nonsmokers during gravidity
Autoři
KUKLA, Lubomír (203 Česká republika, garant), Drahoslava HRUBÁ (203 Česká republika) a Mojmír TYRLÍK (203 Česká republika)
Vydání
Gynekolog, Hradec Králové, medEXart, 1999, 1210-1133
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30209 Paediatrics
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/99:00012173
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
ELSPAC; pregnancy; nutrition; smoking and alcohol consumations during pregnancy; preference of food according to smoking habits
Změněno: 1. 6. 2005 12:32, Vladimíra Krejčí
V originále
Předkládáme výsledky výživových zvyklostí žen brněnského souboru studie ELSPAC, rozdělených podle jejich kuřáckého chování a případné expozice tabákovému kouři při kuřáctví jejich partnera(nekuřačky, kuřačky, pasivní kuřačky). Dotazník P 2 vyplnilo 3727 žen. Z nich 320 (8,6 %) kouřilo i v polovině těhotenství, 1363 (36,6 %) bylo pasivními kuřačkami (jejich partner kouřil) a 2044 nekouřilo, ani doma nebylo vystaveno expozici cigaretovým kouřem. Byly nalezeny signifikantní rozdíly mezi stravováním kuřaček a nekuřaček, vesměs v neprospěch nekuřaček: častěji preferují uzeniny, paštiky, smažená jídla a příkrmy, deficit mají v kořenové zelenině, bramborách a ovoci, v mléce a mléčných výrobcích. Kuřačky preferují plnotučné mléko a smetanu, různé sladké a tučné druhy pečiva, přeslazené kolové nápoje a limonády. Zjištěné výsledky podporují úsilí o zařazení soustavné pozornosti výživě těhotných a kojících žen a důrazného varování před legálními i nelegálními drogami do priorit preventivní péče o matku a dítě.
Anglicky
we introduce the result of nutrion habits of women from Brno set of ELSPAC, divided according to their smoking behaviour or possible exposition to tabacco smoke of their partner (non-smokers, smokers, passive smokers). 3727 women have completed the questionnaire 320 (8,6 %) of them were smoking also in half of pregnancy, 1363 (36,6 %) of them were passive smokers (the partner was smoking) and 2044 of them were non-smokers and were not exposed to tobacco smoke at home. Significant differences were found between nutrition habits of smokers and non-smoking women :non-smokers preferens smoked meats, patés, fried foods and garnish and low use of root vegetable, potatoes and fruits as well as milk and dairy products. Smokers prefers significantly more often full fat milk and cream, different kinds of sweet and fat bread and patries, over-sweetened Cola drinks and lemonades. Found results support the effort aimed to engagement of the constant concentration on nutrition habits of pregnant and breast feeding women and emphatic warning against of both legal and illicit drug use into the priorities of preventive care of mother and child.
Návaznosti
IZ208, projekt VaV |
|