LANDA, Leoš a Martin VOTAVA. Sensitizace - základní vlastnost návykových látek a její experimentální studium. Psychiatrie. Praha: Tigis, 2004, roč. 8/2004, č. 2, s. 104-108. ISSN 1211-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sensitizace - základní vlastnost návykových látek a její experimentální studium
Název anglicky Sensitization - the basic characteristic of drugs of abuse and its experimental study
Autoři LANDA, Leoš (203 Česká republika, garant) a Martin VOTAVA (203 Česká republika).
Vydání Psychiatrie, Praha, Tigis, 2004, 1211-7579.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00010180
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky behavioural sensitization; dependence; tolerance; drugs of abuse
Štítky behavioural sensitization, dependence, drugs of abuse, tolerance
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. MVDr. Leoš Landa, Ph.D., učo 70449. Změněno: 30. 11. 2006 13:04.
Anotace
V současné době je v popředí zájmu studia návykových látek sensitizace, která je charakterizována na rozdíl od tolerance zvýšenou reakcí organizmu po opakovaném podání stejné či jiné návykové látky. Všechny dosavadní poznatky svědčí pro to, že sensitizace je jednou z hlavních příčin vzniku závislosti, častého vzniku relapsu u osob dříve závislých a je také dávána do souvislosti s touhou po látce, tzv. "cravingem". Studium sensitizace a zkřížené sensitizace objevilo některé vlastnosti návykových látek, které byly z hlediska pojmu tolerance - abstinence skryty. Tato práce shrnuje popis behaviorálních projevů sensitizace v experimentálních modelech, způsoby jejich měření a hodnocení a poskytuje přehled o látkách, po kterých byla behaviorální sensitizace pozorována.
Anotace anglicky
Sensitization is one of the main topics in the research of drugs of abuse. It is characterized - in contrast to tolerance - by increased reaction of the organism after the repeated administration of the same or different drug. Sensitization seems to be one of the main causes of dependence and very often of relapse in ex-addicts. Sensitization is also being related with craving for a drug. Research of both sensitization and cross-sensitization revealed some properties of addictive drugs, which were in the term of classical concept tolerance withdrawal hidden. This review summarizes description of behavioral signs of sensitization in experimental models, its measurement and evaluation and provides a survey of drugs to which sensitization was observed.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 11:51