VANČURA, Jan. Komunitní život lidí s mentálním postižením. Psychologie dnes. Praha: Portál, 2003, roč. 9, č. 6, s. 24-25. ISSN 1211-5886.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Komunitní život lidí s mentálním postižením
Název anglicky Community Life of the People with Mental Handicap
Autoři VANČURA, Jan (203 Česká republika, garant).
Vydání Psychologie dnes, Praha, Portál, 2003, 1211-5886.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/03:00010386
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky L Arche; community
Štítky Community, L Arche
Změnil Změnil: PhDr. Jan Vančura, Ph.D., učo 19268. Změněno: 19. 11. 2004 12:58.
Anotace
Článek shrnuje několikaměsíční zkušenost v komunitě archy v Corku (Irsko). V komunitě zde společně žijí mentálně postižení a dobrovolní asistenti z různých zemí světa. Jejich soužití může být za určitých podmínek pro obě skupiny skutečně obohacující. Komunita postavená na vztazích důvěry je místem, kde (nejen) mentálně postižení mohou objevit a rozvíjet své jedinečné schopnosti a tak nacházet své místo a uplatnění v životě. Dobrovolní asistenti zde mj. mohou rozvíjet svoji schopnost vstupovat do vztahů a učit se toleranci v každodenním soužití s asistenty z výrazně odlišných kulturních prostředí.
Anotace anglicky
Text is a reflection of several-month experience in LArche community Cork, Ireland. People with mental handicap live together with volunteers from different countries here. Their coexistence can be the source of true enrichment on certain conditions. Community based on relationship of trust is a place, where (not only) people with mental handicap can discover and develop their unique capacities and so doing find their place and use in life. Volunteers can cultivate their ability of entering relationships here. They can also acquire certain tolerance in daily life with people who often have radically different cultural background.
Návaznosti
LN00A023, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 08:41