DŘÍMAL, Filip. Dětství v romské rodině (Childhood in Roma Family). Igor Nosál (ed.). In NOSÁL, Igor. Obrazy dětství v dnešní české společnosti. Studie ze sociologie dětství. Brno: Barrister&Principal, 2004, p. 53-78, 25 pp. Sociální studia. ISBN 80-86598-80-2.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Dětství v romské rodině
Name (in English) Childhood in Roma Family
Authors DŘÍMAL, Filip (203 Czech Republic, guarantor).
Igor Nosál (ed.).
Edition Brno, Obrazy dětství v dnešní české společnosti. Studie ze sociologie dětství. p. 53-78, 25 pp. Sociální studia, 2004.
Publisher Barrister&Principal
Other information
Original language Czech
Type of outcome Chapter(s) of a specialized book
Field of Study 50000 5. Social Sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14230/04:00010567
Organization unit Faculty of Social Studies
ISBN 80-86598-80-2
Keywords in English Children; Childhood; Sociology of Childhood; Roma Family
Tags childhood, children, Roma Family, Sociology of Childhood
Changed by Changed by: Mgr. Igor Nosál, Ph.D., učo 44094. Changed: 28/6/2009 16:15.
Abstract
Tématu romského dětství je dobré věnovat pozornost z mnoha důvodů. Jeho studium může posloužit při hledání vhodné podoby vzdělávacího systému i při sociální práci v romských komunitách a poskytuje nám náhled do budoucnosti naší největší etnické menšiny. Tento text vychází z kvalitativních rozhovorů s romskými dětmi a jejich rodiči. Zabývá se podobou instituce dětství v romských rodinách i aktivními projevy dětí v rámci této instituce. Zohleduje časovou a prostorovou dimenzi sociálního světa romských dětí, pojednává o jejich kultuře. Autor sleduje romské děti především v kontextu jejich rodin, pojednává však také o společenském prostředí jako o zdroji kulturních vzorců. Výchozí dichotomie tradiční a moderní rodiny je v závěru stati podrobena kritickému přehodnocení.
Abstract (in English)
In this chapter a childhood is analysed in the context of Roma family. It is based on the analysis of qualitative interviews with Roma children and their parents. It focuses on the structure of the Roma childhood as social institution as well as agency of children in the framework of the institutional. It takes in regard the temporal and spatial dimensions of the social world of Roma children. The author analyses the culture of the children. Next to the family context broader social environment is observed as a source of cultural patterns. The dichotomy of traditional and modern is critically reviewed in the conclusion of the text.
Links
MSM 142300002, plan (intention)Name: Děti, mládež a rodina v transformaci (Acronym: MLADĚRO)
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Children, Youth and Family in Transition
PrintDisplayed: 21/5/2024 12:17