GREGEROVÁ, Miroslava a Pavel POSPÍŠIL. Příprava a realizace terénního průzkumu historických kamenných konstrukcí. Kámen. Praha: OTA SERVIS, 2004, roč. 10, č. 3, s. 71-77. ISSN 1210-9452.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Příprava a realizace terénního průzkumu historických kamenných konstrukcí
Název česky Příprava a realizace terénního průzkumu historických kamenných konstrukcí
Název anglicky The preparation carry out research the building stone the historical construction
Autoři GREGEROVÁ, Miroslava (203 Česká republika, garant) a Pavel POSPÍŠIL (203 Česká republika).
Vydání Kámen, Praha, OTA SERVIS, 2004, 1210-9452.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00019850
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Non-destructive methods; terrain works; building materials;
Štítky building materials, Non-destructive methods, terrain works
Změnil Změnila: doc. RNDr. Miroslava Gregerová, CSc., učo 1163. Změněno: 16. 7. 2008 14:15.
Anotace
Historické kamenné konstrukce jsou stále častěji předmětem rekonstrukcí a potřeba správného vedení terénního průzkumu před vlastním zahájením rekonstrukčních prací vede v konečném důsledku k efektivnímu využití finančních prostředků na rekonstrukci, ale zejména k poskytnutí či zpřesnění popisu stávajícího stavu objektu včetně mapových podkladů a správných vzorků materiálů k dalším, navazujícím laboratorním analýzám. Terénní průzkum historické kamenné konstrukce je závislý zejména na velikosti a typu konstrukce, její umělecké a historické hodnotě a množství použitých materiálů. Nedílnou součástí této etapy je rovněž kritické zhodnocení dostupných, dříve publikovaných údajů o památce.
Anotace anglicky
Methods of survey of stone historical structures are recently widely discussed. Historical structures belong by their material and construction heterogeneity to the most complicated structures. They are described terrain works and preparatory phase of survey, which assess all impact factors of outer environment on the structure. Special attention is focused on sampling methods, selection of sampling places quantity and dimension of samples, macroscopical in situ documentation, potential application of non-destructive methods.
Návaznosti
GA103/02/0990, projekt VaVNázev: Výzkum vlivu nesilových účinků a agresivního prostředí na stárnutí historických staveb se zvláštním zaměřením na Karlův most v Praze
Investor: Grantová agentura ČR, Výzkum vlivu nesilových účinků a agresivního prostředí na stárnutí historických staveb se zvláštním zaměřením na Karlův most v Praze
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 11:40