KLEJDUS, Borivoj, Jan VACEK, Vojtech ADAM, Josef ZEHNÁLEK, René KIZEK, Libue TRNKOVÁ a Vlastimil KUBÁN. Determination of isoflavones in soybean food and human urine using liquid chromatography with electrochemical detection. Journal of Chromatography B. Amsterdam, The Netherlands: Elsevier, 2004, roč. 806, č. 1, s. 101 - 111. ISSN 1570-0232.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Determination of isoflavones in soybean food and human urine using liquid chromatography with electrochemical detection
Název česky Stanovení isoflavon v sojových bobech a v lidské moi za použití HPLC s elektrochemickou detekcí
Autoři KLEJDUS, Borivoj (203 Česká republika), Jan VACEK (203 Česká republika), Vojtech ADAM (203 Česká republika), Josef ZEHNÁLEK (203 Česká republika), René KIZEK (203 Česká republika), Libue TRNKOVÁ (203 Česká republika, garant) a Vlastimil KUBÁN (203 Česká republika).
Vydání Journal of Chromatography B, Amsterdam, The Netherlands, Elsevier, 2004, 1570-0232.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.176
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00011226
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000221945700004
Klíčová slova anglicky Isoflavones; HPLC; electrochemical detection
Štítky electrochemical detection, HPLC, Isoflavones
Změnil Změnila: prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc., učo 1027. Změněno: 15. 2. 2005 13:34.
Anotace
A highly sensitive high-performance liquid chromatographic method with electrochemical detection (HPLC-ED) was developed for the determination of isoflavones. Electrochemical behaviour of daidzein and genistein was studied on carbon paste electrode (CPE) by adsorptive transfer stripping square wave voltammetry. The obtained electrochemical results were used for the development of HPLC-ED method. Furthermore, isoflavones were separated on an Atlantis dC18 column using a mobile phase consisting of acetonitrile (solvent A) and 0.15M acetate buffer of pH 5.5 (solvent B) at a flow rate 0.4 mL/min. A linear gradient profile (solvent B) was at 02 min 87%; 22 min 60%; 27 min 50%; 31 min 45%; 47 min 87%. Full scan of multi-channel coulometric detection was tested and optimal potential at 450mV was chosen for our purposes. Calibration curves were linear (daidzein R2 = 0.9993 and genistein R2 = 0.9987). The detection limit for daidzein/genistein was 480/394 pg/mL (1.8/1.5 nM) and per column 2.4/1.9 pg. Isoflavones extracted from soybean products (farina, meat, milk) by the accelerated solvent extraction (ASE) procedure and isoflavones present in human urine were determined the HPLC-ED method.
Anotace česky
Stanovení isoflavon v sojových bobech a v lidské moi za použití HPLC s elektrochemickou detekcí
Návaznosti
GA203/02/0422, projekt VaVNázev: Nové směry v elektrochemii nukleových kyselin a jejich aplikace v chemii životního prostředí
Investor: Grantová agentura ČR, Nové směry v elektrochemii nukleových kyselin a jejich aplikace v chemii životního prostředí
IAA1163201, projekt VaVNázev: Využití adsorptivní přenosové a eliminační techniky pro elektrochemickou analýzu oligonukleotidů a nukleových kyselin
Investor: Akademie věd ČR, Využití adsorptivní přenosové a eliminační techniky pro elektrochemickou analýzu oligonukleotidů a nukleových kyselin
VytisknoutZobrazeno: 20. 7. 2024 21:18