JŮVOVÁ, Alena. Reflexe vztahu výchovy ke zdraví a environmentální edukace v kurikulárních dokumentech ČR. In ŘEHULKA, Evžen. Teachers and Health 6. 1. vyd. Brno: Paido; MU, 2004, s. 331-334, 704 s. ISBN 80-7315-093-X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Reflexe vztahu výchovy ke zdraví a environmentální edukace v kurikulárních dokumentech ČR
Název česky Reflexe vztahu výchovy ke zdraví a environmentální edukace v kurikulárních dokumentech ČR
Název anglicky Education to health relationship reflection and environmental education in curricular documents of the Czech republic
Autoři JŮVOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Brno, Teachers and Health 6, od s. 331-334, 704 s. 2004.
Nakladatel Paido; MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/04:00011043
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 80-7315-093-X
UT WoS 000264734800023
Klíčová slova anglicky health; environmental education; education to health; curricular documents
Štítky curricular documents, education to health, environmental education, health
Změnil Změnila: PaedDr. Alena Jůvová, Ph.D., učo 22803. Změněno: 20. 2. 2005 19:12.
Anotace
Pro koncept kvality života je klíčový pocit pohody, který pramení z tělesné, duševní a sociální vyrovnanosti každého jedince. Z tohoto pojetí vyplývá, že kvalita života je dána subjektivním vnímáním individuální životní reality. Na základě sebereflexivní dimenze, která je vymezena fyzickou, psychickou a duchovní existencí člověka, lze konstatovat, že zdraví je jednou ze základních kategorií kvality života. Právo na zdraví a zdravé životní prostředí je zakotveno v Chartě základních práv Evropské unie. Z hlediska environmentální problematiky je patrná souvislost mezi kvalitou životního prostředí a zdravím. Tyto otázky řeší např. Agenda 21, Johannesburská deklarace a v České republice také dále Akční plán SPEVVO. Zda a jakým způsobem tato témata zahrnují vzdělávací programy základního vzdělávání v České republice, případně jak je reflektuje nově schválený Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, se snažíme zjistit v tomto příspěvku.
Anotace anglicky
For the concept of the quality of life, the feeling of comfort stemming from individual physical, mental and social composure is essential. Hence yields that the quality of life is given by the individual life reality sujective perception. Based on self-reflective mension limited by physical, mental and spiritual human existence, we can say that health is one of the basic category of the life quality. The right to health and to healthy environment is based in the Charter of Fundamental Rights of the European Union. A relation between quality of healthy environment and health might be recognized from the point of view of the environmental problematics. These questions are solved by Agenda 21 of the Johannesburg Declaration world wide and by the Action Plan SPEVVO in the Czech Republic. In this paper, we try to get to know if and in which way these topics are subjects of the basic educational programs and the newly agreed General Educational Program of the basic education.
Návaznosti
MSM 144100001, záměrNázev: Učitelé a zdraví (Psychologický přístup)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Učitelé a zdraví (Psychologický přístup)
VytisknoutZobrazeno: 21. 5. 2024 17:25