RACLAVSKÝ, Jiří. Nalézání jako pojmový postoj. Organon F. Bratislava: Filozofický ústav SAV, 2005, roč. 12, č. 2, s. 141-167. ISSN 1335-0668.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nalézání jako pojmový postoj
Název česky Nalézání jako pojmový postoj
Název anglicky Finding as Notional Attitude
Autoři RACLAVSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant).
Vydání Organon F, Bratislava, Filozofický ústav SAV, 2005, 1335-0668.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/05:00012402
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky finding; notional attitudes; attitude logic; transparent intensional logic
Štítky attitude logic, Finding, notional attitudes, transparent intensional logic
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. BcA. Jiří Raclavský, Ph.D., učo 7593. Změněno: 25. 6. 2009 13:00.
Anotace
Ačkoli se nalézání nezdá být natolik logicky a filosoficky zajímavé jako intencionální postoj hledání, tato studie podává vyčerpávající přehled logických analýz (i jejich zdůvodnění) všech druhů nalézání. V zásadě lze rozlišit čtyři základní druhy nalézání (přičemž všechny jsou v přirozeném jazyku vyjadřovány homonymním způsobem): I) nalézání náhodné, II) nalézání po hledání, III) nalézání jakožto vztah k věci, která je instancí intenze, k níž měl agens vztah jako hledající, IV) hanlivě referované nalézání (agens ve skutečnosti nenalezl). Protože jedině nalézání II) je vztahem k intenzi, jedině tento druh lze chápat jako pojmový postoj, pokud pojmový postoj chápeme jako vztah k jedné a pouze této intenzi (přičemž výraz tuto intenzi označující nesmí být substituován výrazem označujícím intenzi, který není ve všech možných světech a časech koreferenční s původním výrazem).
Anotace anglicky
Although finding does not seem to be logically and philosophically so much interesting as (intentional attitude of) seeking, present study gives exhaustive survey of logical analyses corresponding to (surprisingly many) kinds of finding (altogether with related issues). There are four basic groups of findings (all of them are expressed in natural languages in homonymous way): I) finding by accidence, II) finding after seeking which is typically relation between an agent and an intension, III) finding after finding an instance of intension to which was an agent related by seeking, IV) finding pejorativelly reported (agent is not really finding respective thing). Only type II) can be considered as a notional attitude because it is a relation to an intension (a suitable candidate for notion); moreover, this relation is unique in the sense that agent is related just and only to one exact intension (thus its concept cannot be substituted by concept expressed by expression which is not coreferential in all possible worlds and time moments with the expression denoting original intension).
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 10:45