JANOUŠKOVÁ, Eva, Miroslava KRBŮŠKOVÁ, Irena ŘEHŮŘKOVÁ, Michaela KLÍMOVÁ, Lubomír PROKEŠ a Jiří RUPRICH. Determination of chlordane in foods by gas chromatography. Food Chemistry. 2005, roč. 93, č. 1, s. 161-169. ISSN 0308-8146.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Determination of chlordane in foods by gas chromatography
Autoři JANOUŠKOVÁ, Eva (203 Česká republika), Miroslava KRBŮŠKOVÁ (203 Česká republika), Irena ŘEHŮŘKOVÁ (203 Česká republika), Michaela KLÍMOVÁ (203 Česká republika), Lubomír PROKEŠ (203 Česká republika) a Jiří RUPRICH (203 Česká republika, garant).
Vydání Food Chemistry, 2005, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 1.811
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00041074
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000229402100021
Klíčová slova anglicky chlordane; food; gas chromatography; analysis; dietary exposure
Štítky analysis, chlordane, dietary exposure, food, gas chromatography
Změnil Změnil: Mgr. Ing. Lubomír Prokeš, Ph.D., učo 18302. Změněno: 12. 7. 2010 01:13.
Anotace
Chlordane comes under the group of persistent organic pollutants, which, according to the Stockholm Convention, should be completely prohibited or widely limited. HChlordane was monitored in food samples of the so called food basket of the Czech population. After culinary treatment the food samples underwent extraction, were purified (GPC, Florisil) and analysed (GC ECD). The method for determination of chlordanes in food was developed in our laboratory and was validated. Internal standards were used to determine the recovery of the analytical procedure. In the majority of analysed samples the content of chlordane was below the limit of quantification. The highest amount of chlordanes was found in freshwater fish, butter and vegetable fat. The results of monitoring are used for estimation of the dietary exposure of the population of the Czech Republic to these substances.
VytisknoutZobrazeno: 24. 6. 2024 18:12