2005
Determination of chlordane in foods by gas chromatography
JANOUŠKOVÁ, Eva, Miroslava KRBŮŠKOVÁ, Irena ŘEHŮŘKOVÁ, Michaela KLÍMOVÁ, Lubomír PROKEŠ et. al.Základní údaje
Originální název
Determination of chlordane in foods by gas chromatography
Autoři
JANOUŠKOVÁ, Eva (203 Česká republika), Miroslava KRBŮŠKOVÁ (203 Česká republika), Irena ŘEHŮŘKOVÁ (203 Česká republika), Michaela KLÍMOVÁ (203 Česká republika), Lubomír PROKEŠ (203 Česká republika) a Jiří RUPRICH (203 Česká republika, garant)
Vydání
Food Chemistry, 2005, 0308-8146
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Nizozemské království
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 1.811
Kód RIV
RIV/00216224:14310/05:00041074
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000229402100021
Klíčová slova anglicky
chlordane; food; gas chromatography; analysis; dietary exposure
Štítky
Změněno: 12. 7. 2010 01:13, Mgr. Ing. Lubomír Prokeš, Ph.D.
Anotace
V originále
Chlordane comes under the group of persistent organic pollutants, which, according to the Stockholm Convention, should be completely prohibited or widely limited. HChlordane was monitored in food samples of the so called food basket of the Czech population. After culinary treatment the food samples underwent extraction, were purified (GPC, Florisil) and analysed (GC ECD). The method for determination of chlordanes in food was developed in our laboratory and was validated. Internal standards were used to determine the recovery of the analytical procedure. In the majority of analysed samples the content of chlordane was below the limit of quantification. The highest amount of chlordanes was found in freshwater fish, butter and vegetable fat. The results of monitoring are used for estimation of the dietary exposure of the population of the Czech Republic to these substances.