J 2005

Determination of chlordane in foods by gas chromatography

JANOUŠKOVÁ, Eva, Miroslava KRBŮŠKOVÁ, Irena ŘEHŮŘKOVÁ, Michaela KLÍMOVÁ, Lubomír PROKEŠ et. al.

Základní údaje

Originální název

Determination of chlordane in foods by gas chromatography

Autoři

JANOUŠKOVÁ, Eva (203 Česká republika), Miroslava KRBŮŠKOVÁ (203 Česká republika), Irena ŘEHŮŘKOVÁ (203 Česká republika), Michaela KLÍMOVÁ (203 Česká republika), Lubomír PROKEŠ (203 Česká republika) a Jiří RUPRICH (203 Česká republika, garant)

Vydání

Food Chemistry, 2005, 0308-8146

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 1.811

Kód RIV

RIV/00216224:14310/05:00041074

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000229402100021

Klíčová slova anglicky

chlordane; food; gas chromatography; analysis; dietary exposure
Změněno: 12. 7. 2010 01:13, Mgr. Ing. Lubomír Prokeš, Ph.D.

Anotace

V originále

Chlordane comes under the group of persistent organic pollutants, which, according to the Stockholm Convention, should be completely prohibited or widely limited. HChlordane was monitored in food samples of the so called food basket of the Czech population. After culinary treatment the food samples underwent extraction, were purified (GPC, Florisil) and analysed (GC ECD). The method for determination of chlordanes in food was developed in our laboratory and was validated. Internal standards were used to determine the recovery of the analytical procedure. In the majority of analysed samples the content of chlordane was below the limit of quantification. The highest amount of chlordanes was found in freshwater fish, butter and vegetable fat. The results of monitoring are used for estimation of the dietary exposure of the population of the Czech Republic to these substances.