NOVÁKOVÁ, Dana, Anna ANDĚLOVÁ, Eva KREJČÍ, Ivo SEDLÁČEK a Iva PORAZILOVÁ. Biotypizace a ribotypizace kmenů Aeromonas hydrophila komplexu. In I. diskusné fórum klinickej mikrobiológie. Bratislava: Slovenská spoločnost klinickej mikrobiológie, 2005, s. 10-11. ISSN 1335-8219.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biotypizace a ribotypizace kmenů Aeromonas hydrophila komplexu
Název anglicky Biotyping and ribotyping of strains from Aeromonas hydrophila complex
Autoři NOVÁKOVÁ, Dana (203 Česká republika, garant), Anna ANDĚLOVÁ (203 Česká republika), Eva KREJČÍ (203 Česká republika), Ivo SEDLÁČEK (203 Česká republika) a Iva PORAZILOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Bratislava, I. diskusné fórum klinickej mikrobiológie, od s. 10-11, 2 s. 2005.
Nakladatel Slovenská spoločnost klinickej mikrobiológie
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00013809
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISSN 1335-8219
Klíčová slova anglicky Biotyping; Ribotyping; Identification; Aeromonas
Štítky Aeromonas, biotyping, identification, ribotyping
Změnil Změnil: prof. RNDr. Ivo Sedláček, CSc., učo 866. Změněno: 3. 2. 2010 14:53.
Anotace
Aeromonády patří mezi gramnegativní fermentující oxidáza pozitivní bakterie, které se vyskytují běžně ve vodních ekosystémech tropů, subtropů i mírného pásma. Tyto vodou přenosné organismy mohou však u hostitele způsobovat také gastroenteritidy, ale také ranné infekce či vzácně závažné septické stavy. Nejčastějšími patogenními aeromonádami člověka jsou A. hydrophila subsp. hydrophila, A. caviae a A. sobria. Ve vodním prostředí se pak kromě zmiňovaných vyskytují A. bestiarum. A. salmonicida, A. media a další. Biochemické vlastnosti skupiny 15 kmenů získaných z klinického materiálu a z vodního prostředí byly testovány komerční soupravou ENTEROtest24 (Pliva-Lachema) a dodatkovými testy. Charakterizace kmenů byla rozšířena ribotypizací izolátů a referenčních kmenů provedenou pomocí EcoRI restrikčního enzymu a značené sondy komplementární k 16S a 23S rRNA. Pomocí biotypizace byly všechny testované kmeny identifikovány jako zástupci A. hydrophila komplexu. Izoláty se shodovaly ve všech testech klíčových pro A. hydrophila komplex a to bez ohledu na zdroj izolátů. Ribotypizace umožnila zařazení všech klinických izolátů až do poddruhu A. hydrophila subsp. hydrophila. Vodní izoláty náleží do samostatné, od ostatních kmenů dobře oddělené skupiny. Jeden kmen této skupiny vykazuje velkou podobnost ribotypu s typovou kulturou A. bestiarum, zatímco ostatní kmeny nebylo možné na základě podobnosti ribotypů klasifikovat. Z výsledků vyplývá, že ačkoliv byly všechny kmeny na základě shodných biochemických vlastností zařazeny do A. hydrophila komplexu, ribotypizace odhalila zásadní rozdíly v profilu ribotypů izolátů z klinického materiálu a z vodního prostředí. Testované izoláty z vod pravděpodobně představují nový taxon s výjimkou jednoho A. bestiarum kmene. Ribotypizace narozdíl od biotypizace klasifikovala klinické izoláty až do poddruhu a jeví se být vhodnou metodou pro studium aeromonád. Přestože je práce založená na malé skupině kmenů potvrzuje se, že A. hydrophila subsp. hydrophila je jedním z nejčetněji zastoupených druhů aeromonád v klinickém materiálu a že vodní ekosystém je v zastoupení aeromonád druhově rozmanitější.
Anotace anglicky
A group of 22 strains of Aeromonas hydrophila complex were identified by biotyping a ribotyping. Strains were identified as A. hydrophila complex based on biotyping while ribotyping showed different cluster for stains isolated from clinical material a different one for strains from aquatic environment.The clinical isolates were assinged to the subspecies level, Aeromonas hydrophila subsp. hydrophila by ribotyping. The results confirme benefit of ribotyping in studying and identification of aeromonads.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 06:45