2005
Vapour - generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry in determination of free and total sulphur dioxide in wine
ČMELÍK, Jiří, Jiří MACHÁT, Eva NIEDOBOVÁ, Viktor KANICKÝ, Vítězslav OTRUBA et. al.Základní údaje
Originální název
Vapour - generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry in determination of free and total sulphur dioxide in wine
Název česky
ICP-OES s generováním par pro stanovení volného a celkového SO2 ve víně
Autoři
ČMELÍK, Jiří (203 Česká republika), Jiří MACHÁT (203 Česká republika, garant), Eva NIEDOBOVÁ (203 Česká republika), Viktor KANICKÝ (203 Česká republika) a Vítězslav OTRUBA (203 Česká republika)
Vydání
Budapest (Hungary), European winter conference on plasma spectrochemistry 2005, od s. 48M, 1 s. 2005
Nakladatel
Corvinus University of Budapest
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Maďarsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/05:00012524
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
Vapour - generation; solphur dioxide; wine; ICP-OES
Štítky
Změněno: 18. 7. 2008 08:54, Mgr. Jiří Machát, Ph.D.
V originále
Sulphur dioxide is used as a preservative and stabilizer in wine production preventing must and final product from undesired biochemical processes. Concentration of sulphur dioxide is restricted by national regulations. There are two main forms of sulphur dioxide in wine: free (inorganic forms) and bound (fixed to organic compounds like aldehydes). Iodometric titration method is commonly employed for determination of SO2 concentration (either by direct titration or using pre-separation by distillation) or other alternative techniques are used. In this work inductively coupled plasma - optical emission spectrometry with vapour generator was applied for determination of free and total SO2 in wine. Gaseous SO2 is released from the sample by means of addition of acid and swept into the ICP by argon stream. Intensity of sulphur atomic emission lines is measured in vacuum UV region. For determination of total SO2 hydrolysis of bound forms by sodium hydroxide precedes. Concentrations of acid for vapour generation and sodium hydroxide for hydrolysis were optimised. Methodology was applied for determination of free and total SO2 in red and white wine samples and results were compared to those of iodometric titration.
Česky
Oxid siřičitý se používá při výrobě vína jako konzervační prostředek. Jeho obsah v produktu je limitován národními normami. Pro jeho stanovení zde byla použita technika generování par ve spojení s ICP-OES detekcí. Stanovit je možno volný SO2 a celkový SO2. SO2 je uvolněn ze vzorku okyselením a je odveden proudem Ar do ICP. Celkový SO2 je stanoven po předchozí alkalické hydrolýze. Výsledky stanovení touto metodou jsou srovnány s výsledky stanovení jodometrickou titrací.
Návaznosti
GP203/03/D018, projekt VaV |
| ||
MSM 143100003, záměr |
|