a 2005

Ribotyping of Lactobacillus helveticus from the Koumiss

SEDLÁČEK, Ivo, Altanzaya YANSANJAV, Dana NOVÁKOVÁ a Pavel ŠVEC

Základní údaje

Originální název

Ribotyping of Lactobacillus helveticus from the Koumiss

Název česky

Ribotypizace druhu Lactobacillus helveticus z kumysu

Autoři

SEDLÁČEK, Ivo (203 Česká republika, garant), Altanzaya YANSANJAV (496 Mongolsko), Dana NOVÁKOVÁ (203 Česká republika) a Pavel ŠVEC (203 Česká republika)

Vydání

Abstracts, 2005

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Indonésie

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/05:00012625

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

Lactic acid bacteria; ribotyping; Koumiss; Lactobacillus helveticus
Změněno: 24. 3. 2010 13:44, doc. RNDr. Pavel Švec, Ph.D.

Anotace

V originále

The lactic acid bacteria (LAB) are very important components of the formation of milk products. Lactobacillus helveticus, a homofermentative thermophilic LAB largely presented in cheeses, has been found to be the prevalent species in natural koumiss. A collection of six L. helveticus strains supplemented with reference cultures was studied for its phenotypic characters, as well as for genotyping. Biotyping (API 50CH kit, tube tests) confirmed that isolates belong to the genus Lactobacillus, but it was not suitable for identification to the species level. A phenotypic heterogeneity among L. helveticus isolates was observed, mainly in acid formation from sugars. Ribotyping (EcoRI, DNA probe complementary to 16S and 23S rRNA) yielded a variety of restriction patterns and allowed good strain differentiation. Obtained ribotypes of analyzed isolates gave unique band patterns with no relationship to the selected reference cultures. Despite the low number of strains analyzed, the ribotype data of isolates and reference cultures showed an interesting strain heterogeneity, that seemed not only strain dependent, but also related to the source of isolates. Ribotyping is considered a powerful discriminatory tool for diversity study among strains belonging to the same species. We concluded that analysed isolates from koumiss represent a new L. helveticus ecovar.

Česky

Bakteriew mléčného kvašení jsou velmi důležitou složkou řady mléčných výrobků. Lactobacillus helveticus, homoferemntativní bakterie mléčného kvašení u různých sýrů, byl zjištěn jako převažující bakteriální mikroflóra v kumysu. Jeho klasifikace byla založena na fenotypu a ribotypizaci a dle našeho zjištění analyzované izoláty z kumysureprezentují nový ekovar L. helveticus.

Návaznosti

GP204/02/D099, projekt VaV
Název: Knihovna ribotypizačních profilů typových kultur bakterií
Investor: Grantová agentura ČR, Knihovna ribotypizačních profilů typových kultur bakterií
MSM0021622416, záměr
Název: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase