2005
Ribotyping of Lactobacillus helveticus from the Koumiss
SEDLÁČEK, Ivo, Altanzaya YANSANJAV, Dana NOVÁKOVÁ a Pavel ŠVECZákladní údaje
Originální název
Ribotyping of Lactobacillus helveticus from the Koumiss
Název česky
Ribotypizace druhu Lactobacillus helveticus z kumysu
Autoři
SEDLÁČEK, Ivo (203 Česká republika, garant), Altanzaya YANSANJAV (496 Mongolsko), Dana NOVÁKOVÁ (203 Česká republika) a Pavel ŠVEC (203 Česká republika)
Vydání
Abstracts, 2005
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Indonésie
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/05:00012625
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
Lactic acid bacteria; ribotyping; Koumiss; Lactobacillus helveticus
Změněno: 24. 3. 2010 13:44, doc. RNDr. Pavel Švec, Ph.D.
V originále
The lactic acid bacteria (LAB) are very important components of the formation of milk products. Lactobacillus helveticus, a homofermentative thermophilic LAB largely presented in cheeses, has been found to be the prevalent species in natural koumiss. A collection of six L. helveticus strains supplemented with reference cultures was studied for its phenotypic characters, as well as for genotyping. Biotyping (API 50CH kit, tube tests) confirmed that isolates belong to the genus Lactobacillus, but it was not suitable for identification to the species level. A phenotypic heterogeneity among L. helveticus isolates was observed, mainly in acid formation from sugars. Ribotyping (EcoRI, DNA probe complementary to 16S and 23S rRNA) yielded a variety of restriction patterns and allowed good strain differentiation. Obtained ribotypes of analyzed isolates gave unique band patterns with no relationship to the selected reference cultures. Despite the low number of strains analyzed, the ribotype data of isolates and reference cultures showed an interesting strain heterogeneity, that seemed not only strain dependent, but also related to the source of isolates. Ribotyping is considered a powerful discriminatory tool for diversity study among strains belonging to the same species. We concluded that analysed isolates from koumiss represent a new L. helveticus ecovar.
Česky
Bakteriew mléčného kvašení jsou velmi důležitou složkou řady mléčných výrobků. Lactobacillus helveticus, homoferemntativní bakterie mléčného kvašení u různých sýrů, byl zjištěn jako převažující bakteriální mikroflóra v kumysu. Jeho klasifikace byla založena na fenotypu a ribotypizaci a dle našeho zjištění analyzované izoláty z kumysureprezentují nový ekovar L. helveticus.
Návaznosti
GP204/02/D099, projekt VaV |
| ||
MSM0021622416, záměr |
|