SEDLÁČEK, Ivo, Altanzaya YANSANJAV, Dana NOVÁKOVÁ a Pavel ŠVEC. Ribotyping of Lactobacillus helveticus from the Koumiss. In Abstracts. 2005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ribotyping of Lactobacillus helveticus from the Koumiss
Název česky Ribotypizace druhu Lactobacillus helveticus z kumysu
Autoři SEDLÁČEK, Ivo (203 Česká republika, garant), Altanzaya YANSANJAV (496 Mongolsko), Dana NOVÁKOVÁ (203 Česká republika) a Pavel ŠVEC (203 Česká republika).
Vydání Abstracts, 2005.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Indonésie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00012625
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Lactic acid bacteria; ribotyping; Koumiss; Lactobacillus helveticus
Štítky Koumiss, lactic acid bacteria, Lactobacillus helveticus, ribotyping
Změnil Změnil: doc. RNDr. Pavel Švec, Ph.D., učo 1098. Změněno: 24. 3. 2010 13:44.
Anotace
The lactic acid bacteria (LAB) are very important components of the formation of milk products. Lactobacillus helveticus, a homofermentative thermophilic LAB largely presented in cheeses, has been found to be the prevalent species in natural koumiss. A collection of six L. helveticus strains supplemented with reference cultures was studied for its phenotypic characters, as well as for genotyping. Biotyping (API 50CH kit, tube tests) confirmed that isolates belong to the genus Lactobacillus, but it was not suitable for identification to the species level. A phenotypic heterogeneity among L. helveticus isolates was observed, mainly in acid formation from sugars. Ribotyping (EcoRI, DNA probe complementary to 16S and 23S rRNA) yielded a variety of restriction patterns and allowed good strain differentiation. Obtained ribotypes of analyzed isolates gave unique band patterns with no relationship to the selected reference cultures. Despite the low number of strains analyzed, the ribotype data of isolates and reference cultures showed an interesting strain heterogeneity, that seemed not only strain dependent, but also related to the source of isolates. Ribotyping is considered a powerful discriminatory tool for diversity study among strains belonging to the same species. We concluded that analysed isolates from koumiss represent a new L. helveticus ecovar.
Anotace česky
Bakteriew mléčného kvašení jsou velmi důležitou složkou řady mléčných výrobků. Lactobacillus helveticus, homoferemntativní bakterie mléčného kvašení u různých sýrů, byl zjištěn jako převažující bakteriální mikroflóra v kumysu. Jeho klasifikace byla založena na fenotypu a ribotypizaci a dle našeho zjištění analyzované izoláty z kumysureprezentují nový ekovar L. helveticus.
Návaznosti
GP204/02/D099, projekt VaVNázev: Knihovna ribotypizačních profilů typových kultur bakterií
Investor: Grantová agentura ČR, Knihovna ribotypizačních profilů typových kultur bakterií
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 27. 8. 2024 05:13