2005
Structural basis of high-affinity glycan recognition by bacterial and fungal lectins
IMBERTY, Anne, Edward P. MITCHELL a Michaela WIMMEROVÁZákladní údaje
Originální název
Structural basis of high-affinity glycan recognition by bacterial and fungal lectins
Název česky
Strukturní základ vysoceafinitního rozpoznávání glykanů bakteriálními a houbovými lektiny
Autoři
IMBERTY, Anne (250 Francie), Edward P. MITCHELL (826 Velká Británie a Severní Irsko) a Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant)
Vydání
Current Opinion in Structural Biology, London, Elsevier Science Ltd. 2005, 0959-440X
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Nizozemské království
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 9.559
Kód RIV
RIV/00216224:14310/05:00013915
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000232946200007
Klíčová slova anglicky
lectin; pathogen; crystal structure; recognition
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 4. 1. 2007 15:32, prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D.
V originále
The structural diversity of bacterial and fungal lectins has been highlighted during the past few years. Some of the new structures reproduce folds previously observed in plants or mammals, but many constitute new folds that have never been observed before, either at all or not with a lectin function, testifying to the increasing diversity. The novelty of the new structures is greater at the level of the sugar-binding sites, with some bacterial lectins displaying unusually high affinity for oligosaccharides and even monosaccharides. Analysis of the thermodynamic contributions to the energy of binding gives clues to the strategies used by bacteria to recognise and attach to their host
Česky
Strukturní základ vysoceafinitního rozpoznávání glykanů bakteriálními a houbovými lektiny
Návaznosti
MSM0021622413, záměr |
|