J 2005

Structural basis of high-affinity glycan recognition by bacterial and fungal lectins

IMBERTY, Anne, Edward P. MITCHELL a Michaela WIMMEROVÁ

Základní údaje

Originální název

Structural basis of high-affinity glycan recognition by bacterial and fungal lectins

Název česky

Strukturní základ vysoceafinitního rozpoznávání glykanů bakteriálními a houbovými lektiny

Autoři

IMBERTY, Anne (250 Francie), Edward P. MITCHELL (826 Velká Británie a Severní Irsko) a Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant)

Vydání

Current Opinion in Structural Biology, London, Elsevier Science Ltd. 2005, 0959-440X

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 9.559

Kód RIV

RIV/00216224:14310/05:00013915

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000232946200007

Klíčová slova anglicky

lectin; pathogen; crystal structure; recognition

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 4. 1. 2007 15:32, prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D.

Anotace

V originále

The structural diversity of bacterial and fungal lectins has been highlighted during the past few years. Some of the new structures reproduce folds previously observed in plants or mammals, but many constitute new folds that have never been observed before, either at all or not with a lectin function, testifying to the increasing diversity. The novelty of the new structures is greater at the level of the sugar-binding sites, with some bacterial lectins displaying unusually high affinity for oligosaccharides and even monosaccharides. Analysis of the thermodynamic contributions to the energy of binding gives clues to the strategies used by bacteria to recognise and attach to their host

Česky

Strukturní základ vysoceafinitního rozpoznávání glykanů bakteriálními a houbovými lektiny

Návaznosti

MSM0021622413, záměr
Název: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím