D 2005

Interakce rostlinných polyfenolů s ionty přechodných kovů

CHVÁTALOVÁ, Kateřina a Jiří SLANINA

Základní údaje

Originální název

Interakce rostlinných polyfenolů s ionty přechodných kovů

Název česky

Interakce rostlinných polyfenolů s ionty přechodných kovů

Název anglicky

Interaction of Plant Polyphenols with Iron Ions

Autoři

CHVÁTALOVÁ, Kateřina a Jiří SLANINA

Vydání

1. vyd. Brno, Program a abstrakta 49. Studentská vědecká konference, s. 18-18, 2005

Nakladatel

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Další údaje

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

Polyphenols; iron

Štítky

Změněno: 12. 1. 2006 10:57, Mgr. Kateřina Chvátalová, Ph.D.

Anotace

V originále

Cíl: Sledování tvorby komplexů převážně fenolických kyselin s ionty železa a mědi, stanovení vlivu těchto sloučenin na redoxní stav železa Materiál a metody: Do pokusu jsme zařadili 15 antioxidantů, převážně fenolických sloučenin. Tvorbu komplexů antioxidantů s ionty Fe2+, Fe3+ a Cu2+ jsme sledovali porovnáním absorpčních spekter výchozích látek se spektry komplexů. Všechna měření probíhala v HEPES pufru pH 7,4. Stabilita komplexů byla hodnocena přidáním EDTA (chelatační činidlo) a kyseliny askorbové (redukční činidlo). Redoxní stav železa v přítomnosti antioxidantů jsme zjistili na základě jejich vlivu na rychlost autooxidace Fe2+ na Fe3+ a schopnosti redukovat Fe3+ na Fe2+. Změny koncentrace Fe2+ jsme zjistili pomocí ferrozinu, který selektivně váže pouze Fe2+ a to i vedle Fe3+. Výsledky: Pomocí spektofotometrického stanovení jsme zjistili, že komplexy tvoří pouze polyfenoly s ortho-difenolovým seskupením. Vznik komplexu se projevil tvorbou nových absorpčních maxim ve spektru. Komplex se rozkládal po přídavku EDTA a současně se regenerovalo spektrum výchozího polyfenolu. Spektra komplexů ortho-difenolů s Fe2+ a Fe3+ se navzájem téměř nelišila. Všechny testované ortho-difenoly urychlovaly autooxidaci Fe2+ a nebyly schopny redukovat Fe3+. Pouze pyrogalol částečně redukoval Fe3+ na Fe2+. Nejvíce urychlovala autooxidaci kyselina kávová, prokázala efekt překvapivě už od množství, které odpovídalo 0,4 % výchozího množství Fe2+. Zjistili jsme, že přítomnost karboxylu ve struktuře polyfenolů silně zvyšuje rychlost autooxidace. Polyfenoly, u kterých byl jeden ze dvou fenolických hydroxylů methylován, překvapivě zpomalovaly rychlost autooxidace. Kyselina askorbová a cystein, které autooxidaci zpomalovaly, také redukovaly Fe3+ na Fe2+. Závěr: Výsledky potvrzují, že rostlinné polyfenoly komlexují Fe3+ ionty a mohou tak zabránit iontům železa generovat kyslíkové radikály. Schopnost chelatovat ionty přechodných kovů se může podílet na protektivních účincích rostlinných polyfenolů. Výraznou redukci Fe3+na Fe2+, která souvisí s prooxidačními vlastnostmi, jsem pozorovala pouze u cysteinu a askorbové kyseliny.