J 2005

Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae

STRAŠÁK, Luděk, Lukáš FOJT, Iva SLANINOVÁ a Vladimír VETTERL

Základní údaje

Originální název

Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae

Název česky

Působení magnetických polí o frekvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae

Autoři

STRAŠÁK, Luděk (203 Česká republika), Lukáš FOJT (203 Česká republika), Iva SLANINOVÁ (203 Česká republika) a Vladimír VETTERL (203 Česká republika, garant)

Vydání

European Biophysics Journal, Berlin Heidelberg, Springer-Verlag, 2005, 1432-1017

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10610 Biophysics

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 1.811

Kód RIV

RIV/00216224:14310/05:00013215

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000231659200940

Klíčová slova anglicky

Yeast; proliferation; low-frequency magnetic field;Saccharomyces cerevisae
Změněno: 6. 2. 2006 15:21, prof. RNDr. Vladimír Vetterl, DrSc.

Anotace

V originále

A 50 Hz magnetic field effect on the growth of yeasts Saccharomyces cerevisiae was studied. The cylindrical coil induced magnetic fields with inductions up to 10mT. Duration of exposure varied up to 24min. Exposure took place at laboratory temperature (20-23C) and the air ventilator maintained the temperature at the place of sample. We measured growth curves of yeasts in broth by spectrophotometer and the number of CFU (colony forming units) on solid soil. We found that magnetic field decreases the number of yeasts in broth, and slowed their growth down. The effect was stronger for stronger magnetic field inductions and for longer duration of exposure. On the other hand, only small decrease in comparison with control appeared during exposure on solid soil. It seems that the effect depends on the biological age of yeast culture. We observed bigger magnetic field effect after exposure in early stage of evolution of yeasts.

Česky

Bylo studováno působení magnetických polí o frelvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae. Kvasinky byly umístěny ve válcové cívce, kde bylo indukováno magnetické pole o indukci až 10mT. Doba působení magnetického pole byla až 24 minut. Vzduchový ventilátor udržoval teplotu v místě vzorku v rozmezí 20-23C.Růstové křivky bakterií v živném roztoku byla měřeny spektrofotometricky. Byl stanoven počet CFU (colony forming units) na pevných půdách. Bylo zjištěno, že magnetické pole snižuje počet kvasinek v živném roztoku a zpomaluje jejich růst. Jev byl větší pro magnetické pole o vyšší indukci a delší dobu exposice. Na pevných půdách byl pozorován pouze malý pokles počtu kvasinek. Zdá se, že pozorovaný jev závisí na biologickém stáří kultury kvasinek. Magnetické pole působilo silněji v počátečních stadiích vývoje kvasinek.

Návaznosti

GA310/01/0816, projekt VaV
Název: Vliv elektrických a magnetických polí o nízkých frekvencích na biologické systémy
Investor: Grantová agentura ČR, Vliv elektrických a magnetických polí o nízkých frekvencích na biologické systémy
IAA4004404, projekt VaV
Název: Interakce biopolymerů s ligandy a detekce jejich konformačních změn na fázových rozhraních pomocí elektrochemických a optických metod
Investor: Akademie věd ČR, Interakce biopolymerů s ligandy a detekce jejich konformačních změn na fázových rozhraních pomocí elektrochemických a optických metod
IBS5004107, projekt VaV
Název: Aplikace biofyzikálních metod v biotechnologické a klinické praxi
Investor: Akademie věd ČR, Aplikace biofyzikálních metod v biotechnologické praxi