HANUŠTIAK, Pavel, Radka MIKELOVÁ, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Vojtěch ADAM, Petr HODEK, Marie STIBOROVÁ, Miroslava BEKLOVÁ, Ladislav ZEMAN, Libuše TRNKOVÁ a René KIZEK. Chování flavonoidů na uhlíkové pastové elektrodě studované pomocí elektrochemické detekce. In Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků. Brno: Masarykova universita, 2006, s. 34-35, 125 s. ISBN 80-210-3943-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chování flavonoidů na uhlíkové pastové elektrodě studované pomocí elektrochemické detekce
Název česky Chování flavonoidů na uhlíkové pastové elektrodě studované pomocí elektrochemické detekce
Název anglicky An electrochemical behaviour of flavonoids on a surface of a carbon paste electrode
Autoři HANUŠTIAK, Pavel (203 Česká republika), Radka MIKELOVÁ (203 Česká republika), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Česká republika), Vojtěch ADAM (203 Česká republika), Petr HODEK (203 Česká republika), Marie STIBOROVÁ (203 Česká republika), Miroslava BEKLOVÁ (203 Česká republika), Ladislav ZEMAN (203 Česká republika), Libuše TRNKOVÁ (203 Česká republika, garant) a René KIZEK (203 Česká republika).
Vydání Brno, Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků, od s. 34-35, 125 s. 2006.
Nakladatel Masarykova universita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10405 Electrochemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00015596
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-3943-4
Klíčová slova anglicky electrochemical behaviour; flavonoids; carbon paste electrode
Štítky carbon paste electrode, electrochemical behaviour, flavonoids
Změnil Změnila: prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc., učo 1027. Změněno: 10. 2. 2006 11:39.
Anotace
ÚVOD Látky přijímané v potravě ovlivňují zdraví konzumenta, případně jeho fyziologický stav. V této souvislosti se hovoří o skupině potravin a výživových doplňků nazvaných nutraceutika. Jednoduchá definice hovoří, že nutraceutika jsou potraviny, které mají pozitivní fyziologické účinky na organismus. Bylo prokázáno, že mají vliv na celkový zdravotní stav člověka a mohou výrazně podporovat fyziologický výkon či snižovat riziko vzniku některých nemocí. Mezi významné látky, které lze řadit mezi nutraceutika, patří rozdílné skupiny metabolitů rostlin, jako fenolové kyseliny, lignany, fytosteroly, karotenoidy, glukosinoláty a mnoho dalších skupin, mezi které náleží i flavonoidy. Flavonoidy jsou velice rozsáhlou skupinou rostlinných fenolů. Jsou odvozeny od kyslíkaté heterocyklické sloučeniny flavanu, tvořeného dvěma benzenovými kruhy spojenými heterocyklickým pyranem. Běžně bývají všechny tři kruhy substituovány hydroxyskupinami nebo methoxyskupinami a jednotlivé deriváty se liší pouze stupněm substituce a oxidace.Přírodní flavonoidy se nejčastěji vyskytují ve formě O-glykosidů, obsahují tedy ve své molekule necukernou součást (aglykon) a cukernou složku. Volné aglykony se vyskytují pouze zřídka. V některých případech (při technologickém zpracování při vyšších teplotách a v kyselém prostředí) může docházet k hydrolýze glykosidů a vzrůstu koncentrace aglykonů. V naší práci jsme se zaměřili na vypracování elektroanalytického stanovení quercetinu, quercitrinu, rutinu, diosminu a chrysinu na uhlíkové pastové elektrodě a na použití této metody na stanovení flavonoidů v složité biologické matrici (jablko, moč). VÝSLEDKY A DISKUSE Pomocí square wave voltametrie jsme analyzovali quercetin, quercitrin, rutin, diosmin a chrysin a pozorovali jsme oxidační signály, které pravděpodobně souvisí s oxidací hydroxylové skupiny v poloze 5 flavonoidního skeletu. Pík 1 quercetinu se objevoval při potenciálu 0,15 V a signály rutinu a quercitrinu při potenciálu 0,25 V. Potenciálový posun o 100 mV může být zapříčiněn přítomností sacharidové skupiny na flavonovém skeletu quercetinu. U chrysinu a diosminu byl elektrochemický signál výrazně potlačen. Předpokládáme, že to zapříčiňuje odlišná chemická struktura flavonoidu. U diosminu je vliv navázaného sacharidu nejpatrnější, jeho analytický signál byl nejnižší ze všech studovanýc flavonoidů. ZÁVĚR Elektrochemická detekce jako možnost stanovení flavonoidů je málo diskutovanou oblastí. Ovšem elektrochemické metody mají velkou výhodu v miniaturizaci a umožňují detekci látek in vivo bez usmrcení organismu. Byl proveden výzkum elektrochemického stanovení vybraných flavonoidů a metoda byla optimalizována. V současné době probíhají pokusy na stanovení flavonoidů v přítomnosti biologické matrice
Anotace anglicky
An electrochemical behaviour of flavonoids on a surface of a carbon paste electrode
Návaznosti
GP525/04/P132, projekt VaVNázev: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 30. 7. 2024 13:23