D 2006

Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí

ŠUPÁLKOVÁ, Veronika, Helena STAVĚLÍKOVÁ, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Radka MIKELOVÁ, Aleš HORNA et. al.

Basic information

Original name

Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí

Name in Czech

Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí

Name (in English)

Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection

Authors

ŠUPÁLKOVÁ, Veronika (203 Czech Republic), Helena STAVĚLÍKOVÁ (203 Czech Republic), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Czech Republic), Radka MIKELOVÁ (203 Czech Republic, guarantor), Aleš HORNA (203 Czech Republic), Ladislav HAVEL (203 Czech Republic) and René KIZEK (203 Czech Republic)

Edition

Brno, Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků, p. 100-101, 125 pp. 2006

Publisher

Masarykova universita

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

10406 Analytical chemistry

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14310/06:00015602

Organization unit

Faculty of Science

ISBN

80-210-3943-4

Keywords in English

capsaicin; HPLC; electrochemical detection
Změněno: 10/2/2006 13:39, prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc.

Abstract

V originále

ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního elektrochemického chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Na základě experimentálních výsledků z cyklické voltametrie jsme se zaměřili na navržení nejvhodnějších podmínek pro průtokovou analýzu kapsaicinu. Ze závislosti výšky signálu a aplikovaného potenciálu jsme sestrojili hydrodynamický voltamogram, pomocí kterého jsme vybrali nejvhodnější potenciál aplikovaný na elektrody. Na pozorovanou elektrochemickou dopověď měl také výrazný vliv průtok mobilní fáze. Při nízkých průtocích byly píky méně vyvinuté a symetrické. Se zvyšující se rychlostí průtoku mobilní fáze byly píky symetrické a velmi dobře vyvinuté. Zjistili jsme, že námi používaná metoda je rychlá, senzitivní a umožňuje stanovit i stopová množství kapsaicinu. Navíc jsme navrženou metodiku aplikovali při analýze rozdílů v obsahu kapsaicinu u jednotlivých sbírkových odrůd papriky. ZÁVĚR Metoda byla optimalizována a následně použita pro stanovení kapsaicinu v plodech papriky. Námi navržený postup bude využit pro charakterizaci jednotlivých odrůd papriky uložených v genové bance s ohledem na obsah kapsaicinu.

In English

Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection

Links

GP525/04/P132, research and development project
Name: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy