Detailed Information on Publication Record
2006
Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí
ŠUPÁLKOVÁ, Veronika, Helena STAVĚLÍKOVÁ, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Radka MIKELOVÁ, Aleš HORNA et. al.Basic information
Original name
Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí
Name in Czech
Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí
Name (in English)
Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection
Authors
ŠUPÁLKOVÁ, Veronika (203 Czech Republic), Helena STAVĚLÍKOVÁ (203 Czech Republic), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Czech Republic), Radka MIKELOVÁ (203 Czech Republic, guarantor), Aleš HORNA (203 Czech Republic), Ladislav HAVEL (203 Czech Republic) and René KIZEK (203 Czech Republic)
Edition
Brno, Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků, p. 100-101, 125 pp. 2006
Publisher
Masarykova universita
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
10406 Analytical chemistry
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/06:00015602
Organization unit
Faculty of Science
ISBN
80-210-3943-4
Keywords in English
capsaicin; HPLC; electrochemical detection
Změněno: 10/2/2006 13:39, prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc.
V originále
ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního elektrochemického chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Na základě experimentálních výsledků z cyklické voltametrie jsme se zaměřili na navržení nejvhodnějších podmínek pro průtokovou analýzu kapsaicinu. Ze závislosti výšky signálu a aplikovaného potenciálu jsme sestrojili hydrodynamický voltamogram, pomocí kterého jsme vybrali nejvhodnější potenciál aplikovaný na elektrody. Na pozorovanou elektrochemickou dopověď měl také výrazný vliv průtok mobilní fáze. Při nízkých průtocích byly píky méně vyvinuté a symetrické. Se zvyšující se rychlostí průtoku mobilní fáze byly píky symetrické a velmi dobře vyvinuté. Zjistili jsme, že námi používaná metoda je rychlá, senzitivní a umožňuje stanovit i stopová množství kapsaicinu. Navíc jsme navrženou metodiku aplikovali při analýze rozdílů v obsahu kapsaicinu u jednotlivých sbírkových odrůd papriky. ZÁVĚR Metoda byla optimalizována a následně použita pro stanovení kapsaicinu v plodech papriky. Námi navržený postup bude využit pro charakterizaci jednotlivých odrůd papriky uložených v genové bance s ohledem na obsah kapsaicinu.
In English
Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection
Links
GP525/04/P132, research and development project |
|